Sláva a kvalita vinařských odrůd z Moravy a Čech

Česká republika má unikátní podmínky pro pěstování vína. Historický vývoj k nám přivedl moderní vinařskou tradici ze dvou směrů. Odrůdy jako Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, čili Rulandské  modré, šedé a bílé spolu s Chardonnay k nám přišly z Francie. Proti tomu stojí tradice rakouská, která k nám přivedla řadu odrůd z území původní Rakousko – Uherské monarchie a Německa. Podobně jako i jinde na území Rakouska, Itálie nebo Německa je v České republice populární Veltlínské zelené a Veltlínské červené rané, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Neuburské, Frankovka nebo Zweigeltrebe. V posledních desetiletích jsou stále populárnější i odrůdy vyšlechtěné přímo na území České republiky. 

_Q3A9968_resize.JPG

Odrůdová kniha zahrnuje celkem 61 odrůd révy, z nichž se na území České republiky může víno vyrábět. Tou mezi vinaři vůbec nejpopulárnější je Veltlínské zelené, víno s květinovou aromatickou, většinou s vyváženými kyselinami. Skvělá vína dává i další podobně rozšířená odrůda, Müller Thurgau. Odrůda vznikla na konci 19. století ve Švýcarsku a v našich podmínkách se jí skvěle daří. Jde zpravidla o příjemně pitelná, lehce aromatická vína s nižším obsahem kyselin. V závěsu za těmito dvěma odrůdami jsou Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Jakkoli to podle názvu vypadá, jde o odlišné odrůdy, které spolu nemají vůbec nic společného. Ryzlink rýnský je původně německá odrůda, která vznikla pravděpodobně křížením odrůd Heunisch a Tramín. V Německu je doloženo její pěstování už v první polovině 15. století. Vína, která z Ryzlinku rýnského vznikají, jsou vysoce ceněná, s výraznějším obsahem kyselin, díky čemuž jde o odrůdu vhodnou k archivování a ležení na lahvi. Ryzlink vlašský je odrůda, která se sice na Moravě objevila až na začátku 20. století, dnes z ní vznikají skutečně skvělá vína. Některé vinařské polohy jsou skutečně pro populární „vlašáky“ jako stvořené. Jedny z nejkrásnějších Ryzlinků vlašských vznikají z hroznů vypěstovaných na minerálních půdách Pálavy. 

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklenici
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Co se týče modrých odrůd, z nichž se vyrábějí červená vína, nejrozšířenější odrůdou je Svatovavřinecké. Odrůda je oblíbená i v Čechách, dává vína s vyšším obsahem kyselin a tříslovin. Na lahvi může ležet i několik let a je tak vhodné k archivaci. Druhou nejrozšířenější odrůdou je Frankovka. Vinaři z ní dokáží vyrobit nádherná vína s aromatickou višní nebo švestek, i Frankovka může s úspěchem zrát více let na lahvi. Za zmínku stojí i Rulandské modré, což je jedna z nejhodnotnějších odrůd i v rámci celého světa. Rulandské modré je původní burgundská odrůda a vznikají z ní ta vůbec nejušlechtilejší vína světa. Zajímavé je, že Rulandské modré na Moravě natolik zdomácnělo, že z něj i u nás vznikají skutečně excelentní vína – a já si dovolím drobnou provokaci – plně srovnatelná s těmi francouzskými. 

Co se týče červených vín a České republiky, zajímavý je jeden fakt, který zjevně souvisí s globálními klimatickými změnami. V posledních deseti – dvaceti letech vyzrávají i červená vína u nás na podobné stupně cukernatosti, které byly ještě před pár desítkami let typické pro severní Itálii nebo Španělsko. I díky tomu se kvalita červených vín z České republiky dramaticky zvyšuje. 

IMG_1758b_resize.jpg

Zajímavou skupinou odrůd jsou ty, které se v České republice přímo zrodily. Asi nejznámějším a nejpopulárnějším zástupcem těchto odrůd je Pálava. Vznikla křížením Tramínu červeného a Mülleru Thurgau. Dává krásně aromatická vína, která jsou skvělá jak suchá, tak i s vyšším zbytkového obsahem cukru. Křížencem Frankovky a Svatovavřineckého je odrůda André. Vznikla na Moravě v 60. letech a vyrábí se z ní vína s vysokou barvou, extraktem, občas vyššími kyselinami. Mladá vína André jsou často dramatičtější. Po ležení na lahvi ale vzniká v časech nádherně harmonické plné aromatické víno. Zajímavou odrůdou je Cabernet Moravia. Vyšlechtil ji Lubomír Glos v Moravské Nové Vsi a nejlepší Cabernety Moravia jsou mohutná, ale harmonická vína granátové barvy.

Častou výtkou vůči našemu vinařství je, že kvůli mnohosti u nás pěstovaných odrůd a ročníkových odlišností nelze udržet jednu linku vína delší dobu, což je dlouhodobý cíl například francouzských vinařů. Do jisté míry je to pravda, ovšem s tím, že v České republice díky tomu vznikají vína tak rozdílná, že si v nich vybere skutečně každý. Posun v kvalitě je v posledních letech natolik výrazný, že jsou naše vína úspěšná v mezinárodní konkurenci. Dokladem může být třeba to, že nejlepším bílým vínen v jedné z nejprestižnějších světových soutěží Concourse Mondialle de Bruxelles se stal Hibernal z B/V vinařství z Milotic. 

Previous
Previous

V čem jsou unikátní vinařské oblasti Čech

Next
Next

Kdy se začala zpracovávat blahodárná šťáva z hroznů aneb vznik vinařství