Vlaštovčí hnízda s rýží

Prvním receptem letošních Jídel ze skanzenu je sváteční pokrm prý původem z Litomyšle, kterým se o Velikonocích vítají poslové jara a na podzim se s nimi můžeme symbolicky rozloučit. Dneska to bude prostě maso s masem. Je to trošku surovinově naddimenzované, recept evokuje tvorbu M.D. Rettigové. Ta žila tady ve východních Čechách a posledních 11 let života právě v Litomyšli.

Suroviny

1 plátek hovězího masa
1 plátek uzeného masa
1 plátek vepřového masa
2 plátky špeku nebo slaniny
1 vejce natvrdo
Sůl
Pepř
Hořčice kremžská
2 velké cibule
Snítka tymiánu a šalvěje
Smetana na vaření

 

Postup

Plátky hovězího a vepřového masa naklepejte, osolte, opepřete a skládejte na sebe. První hovězí plátek, pak vepřový plátek, poté tenký plátek uzeného masa, na to špek nebo slanina a na konec natvrdo uvařené vajíčko.

Plátky masa promazávejte kremžskou hořčicí. Vytvořte z ingrediencí kouli a zpevněte ji kuchyňským provázkem.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vsypte do hrnce a na sádle opékejte. Masovou kouli opečte ze všech stran na cibulovém základě, pak podlijte vodou tak, aby byla koule ponořená do půlky a pod poklicí duste do měkka.

Masovou kouli pak vyndejte z hrnce a dejte stranou do tepla. Omáčku zjemněte smetanou. Maso rozkrojte a podávejte půlky jako hnízda. Zalijte omáčkou a přidejte dušenou rýži.

Previous
Previous

Šebestiánský salát s domácí majonézou

Next
Next

Plněné batáty s tahini