Plněné batáty s tahini

Plněné batáty s tahini jsou symbolem pohodlné, zdravé stravy, kde se snoubí sladkost pečených batátů s bohatou, oříškovou chutí tahini. Tento recept je perfektní ukázkou toho, jak lze z prostých surovin vytvořit něco neobyčejně lahodného a uspokojivého. Pečení batátů do zlatova uvolňuje jejich přirozenou sladkost a když jsou naplněné pikantní směsí kořeněné cizrny, čerstvé zeleniny a aromatických bylinek, transformují se do jídla, které je tak jednoduché, jak je nutričně bohaté. Tahini omáčka, lehká a krémová, se pak stává korunou díla, přidávající hloubku a komplexnost s každým kousnutím.

Suroviny

4 středně velké batáty
2 lžíce olivového oleje
Sůl a černý pepř podle chuti
1 plechovka cizrny, opláchnuté a sceděné
1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno
1 stroužek česneku, nasekaný
1 malá paprika, nakrájená nadrobno
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky mleté papriky
1 hrst čerstvého špenátu nebo jiné zeleniny podle výběru
2 lžíce tahini pasty
Šťáva z 1/2 citronu
1 hrst nasekané petrželky nebo koriandru
Volitelně: granátové jablko nebo pražené ořechy pro ozdobu

 

Postup

Předehřejte troubu na 200°C. Batáty omyjte, osušte a propíchejte vidličkou několikrát po celém povrchu. Batáty potřete olivovým olejem a osolte. Pečte v troubě přibližně 45-60 minut, nebo dokud nejsou měkké a lahodně karamelizované.

Zatímco se batáty pečou, připravte náplň. Na pánvi na středním ohni zahřejte trochu olivového oleje a přidejte cibuli, papriku a česnek. Osmažte, dokud zelenina nezměkne.

Přidejte cizrnu a ochuťte kmínem, paprikou, solí a pepřem. Promíchejte a nechte krátce osmažit, aby se chutě spojily.

Nakonec vmíchejte špenát nebo jinou zeleninu a vařte, dokud nezvadne.

V malé misce smíchejte tahini, citronovou šťávu a trochu vody, aby vznikla hladká omáčka. Podle potřeby přidejte vodu, aby byla omáčka dostatečně tekutá, ale stále krémová.

Jakmile jsou batáty upečené, rozřízněte je na polovinu a mírně je rozmačkejte vidličkou. Do každého batátu nandejte směs cizrny a zeleniny.

Polévejte připravenou tahini omáčkou a posypte nasekanými bylinkami. Podle přání můžete přidat granátové jablko nebo pražené ořechy pro extra texturu a chuť.

Previous
Previous

Vlaštovčí hnízda s rýží

Next
Next

Pravý maďarský perkelt (guláš) s tarhoňou