Jak na domácí trdelník

Na domácí přípravu trdelníku vám stačí obyčejný váleček, ještě lépe dva. Na ten proužky těsta namotáte podobně jako na dřevěná trdla z hruškového dřeva (odtud název trdelník) a dál už se postará trouba.

Suroviny

550 g hladké mouky
280–300 g vlahého mléka
90 g másla nebo sádla
2–3 žloutky (bílky nechávám na potření)
20 g vanilkového cukru
špetka muškátového květu
80 g cukru krupice
20 g čerstvého droždí
4 g soli
asi 50 g másla na potření
100 g mletých ořechů, mandlí nebo meruňkových jader
100 g cukru na obalení (ideálně s trochou vanilky)

 

Postup

Z malé části mouky a mléka, lžičky cukru a droždí zadělejte kvásek, který nechte vzejít. V robotu nebo kynárně vypracujte nepříliš lepivé, polotuhé těsto, mělo by to trvat kolem 15 minut. Těsto nechte asi 45 minut nakynout, pak polovinu těsta rozválejte na tloušťku 0,5 cm a délku 45 cm, následně těsto nakrájejte na asi 3 cm široké pruhy – druhou polovinu těsta zatím schovejte do lednice.

Těsto namotejte na válečky omotané alobalem (snažte se, aby se těsto mírně překrývalo) a potřené máslem. Na malé trdelníky stačí jeden pruh, na velké si musíte těsto rozválet delší nebo spojit 2–3 kratší hady. Použít můžete i lahve nebo zavařovací sklenice, které taktéž doporučuju obalit alobalem a pomazat máslem.

Namotaný trdelník ještě potřete rozšlehanými bílky a obalte ve směsi ořechů a cukru. Položte váleček do pekáčku či formy na chlebíček tak, aby se těsto neopíralo o dno ani boky pekáče. Nechte ještě asi 15 minut nakynout – zatím rozpalte troubu na 180–200 stupňů s horkovzduchem.

Trdla vložte do trouby, pečte asi 15–17 minut a v polovině pečení pootočte (těsto má sklon dole mírně povolit nebo se rozlepovat, klidně odchlíplý cíp přilepte zpátky). Po dopečení ještě jednou těsto pomašlujte máslem, obalte v cukru s oříšky a mírně trdelník sklepněte z trdla (na jednom válečku můžete mít namotaná dvě menší trdla nebo jedno velké).

Previous
Previous

Houstičky plněné masem

Next
Next

Biskupský chlebíček s pistáciemi a goji