Biskupský chlebíček s pistáciemi a goji

Biskupský chlebíček buď máte rádi, nebo ho máte rádi, ale vyloupáváte z něj kandované ovoce, které spoustu lidí nemá v oblibě. V tomto receptu ho nenajdete, místo něj chlebíček obsahuje sušené plody goji. Červené plody mají provokativní hořkosladkou chuť, navíc těsto krásně ozdobí. Pistácie zase v chlebíčku pěkně křupou. Těsto je záměrně trochu sušší – perfektně se pak doplňuje s kávou. Zastavte se a užijte si svou sladkou chvilku nad moučníkem i vy!

Suroviny

150 g moučkového cukru
strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
240 g hladké mouky
1 lžička skořice
½ lžičky mletého hřebíčku
1 lžička kypřicího prášku
80 g mandlí
50 g vlašských ořechů
50 g rozinek
50 g goji
50 g loupaných nesolených pistácií
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy

 

Postup

Z bílků ušleháme ve velké míse tuhý sníh. Postupně do něj zašleháme žloutky a cukr, přidáme citronovou kůru a zlehka zapracujeme mouku promíchanou se skořicí, hřebíčkem a kypřicím práškem. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na chlebíček nebo srnčí hřbet pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Mandle a ořechy nasekáme nahrubo. Do těsta lehce vmícháme mandle, ořechy, rozinky a goji. Vlijeme ho do připravené formy a pečeme zhruba 30 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá.  

Tip: Podle chuti můžete rozinky a goji předem namočit do pár lžic bílého rumu.

Previous
Previous

Jak na domácí trdelník

Next
Next

Herbářové kimchi