Švestkové knedlíky

Sladké ovocné knedlíky patří k jednomu z mála uznaných českých národních jídel. Ty švestkové miloval již císař František Ferdinand d’Este i Tomáš Garrigue Masaryk a dodnes vykouzlí plněné knedlíky úsměv na tvářích malých i velkých strávníků. Tenhle recept pochází z kuchařky Marie Haškovcové z roku 1939, která švestky balí do bramborového těsta. Stejně tak je ale můžete zabalit do těsta odpalovaného.

Suroviny

Knedlíky
1 kg švestek
500 g hladké mouky
větší špetka soli
45 g másla
2 větší brambory
1 vejce
2 žloutky
180 ml mléka

K podávání
100 g mletého máku (nebo strouhaného tvarohu)
60 g moučkového cukru
100 g rozpuštěného másla

Informace
Příprava: 1– 1 ½ hodiny
Porce: 4-5

 

Postup

Švestky omyjte a vypeckujte. Do velké mísy prosejte mouku, osolte ji a rozkrájejte do ní máslo. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno k mouce, přidejte vejce a žloutky a mléko. Těsto zadělávejte pozvolna, aby se v něm nevytvořily hrudky, vypracujte ho dohladka. Na pomoučeném válu těsto hněťte, až trochu zhoustne.

Vyválejte z něj jednu nebo dvě šišky, odkrajujte kousky a balte do nich švestky. Vzniklé knedlíky dávejte na pomoučený vál a zakryjte je utěrkou, aby neoschly. Vkládejte je po částech do vroucí osolené vody.

Vařte knedlíky zhruba 8–10 minut, až vyplavou na hladinu. Vylovte je děrovanou naběračkou, nechte trochu okapat, rozdělte na talíře, posypte mákem a cukrem a přelijte máslem.

Previous
Previous

Jarní kuřátko a křupavý salát s octovou zálivkou

Next
Next

Muffiny s morušemi