Muffiny s morušemi

Moruše působí jakousi zvláštní přitažlivostí, je to takový tajemný strom zahrady. Když ji budete opečovávat, odmění se vám bohatou úrodou, že budete mít od sběru modré ruce i rty.

A pak tu úrodu můžete zužitkovat v těstě.

Suroviny

200 g hladké špaldové mouky
½ sáčku kypřicího prášku bez fosfátů
1 vejce
80 g rozpuštěného másla
50 ml mléka
2 lžíce tekutého medu
½ lžičky vanilkového extraktu nebo špetka mleté vanilky
150 g moruší

Informace
Příprava: 45 minut
Kousků: 12

 

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky. Ty můžete snadno vyrobit z obyčejného pečicího papíru. Natrhejte jej na čtverce velké asi 25 × 25 cm. Papír zmačkejte, aby se lépe tvaroval, a urovnejte jej do jednotlivých formiček nebo důlků v plechu na muffiny

Hladkou mouku smíchejte s kypřicím práškem. V jiné míse metlou prošlehejte vejce s rozpuštěným máslem, mlékem a medem. Pokud je med příliš tuhý, stačí ho nejdřív trochu zahřát: v kastrolku přiveďte vodu k varu, do ní dejte sklenici s medem a vodu nechte lehce probublávat, až se med rozehřeje.

Hotovou vaječno-medovou směs vmíchejte do mouky, ale zbytečně těsto nemíchejte, aby nebyly muffiny po upečení tuhé. Těstem naplňte připravené formičky, asi 1 cm pod jejich okraj.

Navrch rozdělte moruše (během pečení se do těsta ponoří) a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi

30 minut dozlatova, nebo až špejli zapíchnutou do těsta vytáhnete čistou a suchou.

Previous
Previous

Švestkové knedlíky

Next
Next

Litá bublanina s višněmi a plátky mandlí