Litá bublanina s višněmi a plátky mandlí

Tuhle jednoduchou litou dobrotu si doma musíte upéct alespoň jednou za léto. Mimo sezónu můžete použít různé mražené nebo kompotované ovoce, podle mě je lepší to kyselejší. Krásně vyvažuje chuť hutnějšího sladkého těsta.

Suroviny

300 g višní
150 g hladké špaldové mouky
100 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
1 sáček kypřicího prášku
100 g krupicového cukru
½ chemicky neošetřeného citronu
100 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
3 vejce
50 g plátků mandlí
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání

 

Postup

Hlubší plech či pekáč vyložte pečicím papírem, používáte-li koláčovou formu, vymažte ji máslem a vysypte moukou. Višně vypeckujte. Troubu předehřejte na 180 °C.

V míse promíchejte špaldovou mouku s mletými mandlemi, kypřicím práškem, cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Přilijte máslo s mlékem, prošlehejte metličkou, přidejte citronovou šťávu a po jednom zapracujte vejce. Hladké těsto vlijte do připravené formy, posypte višněmi a plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě 20–30 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde ven čistá a suchá.

Upečenou bublaninu nechte zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.

Tip: Bublaninu můžete dělat s jakýmkoliv ovocem, co přinesete ze zahrady nebo z trhu. Jen kyselou rebarboru je lepší před pečením oloupat a krátce povařit s cukrem.

Previous
Previous

Muffiny s morušemi

Next
Next

Dýně Delicata se sýrem 
halloumi a kořením dukkah