Dýně Delicata se sýrem 
halloumi a kořením dukkah

Dýně Delicata je specifická nejen svou fantastickou chutí, ale také krásným tvarem. Její velikost dovoluje nařezat ji na plátky, vydlabat a upéct jako takové zeleninové kytičky. Pak už stačí nasekat byliny nebo nať mrkve, celeru nebo petržele, smíchat je s těstovinami, kroupami, kuskusem nebo bulgurem, opéct kousek výrazného sýru a božský pokrm je na světě. Když ho ještě povýšíte dobrou domácí kořenicí směsí, co je za chvilku hotová, dostanete skvělé svěží, lehké jídlo na doma i do práce.

Suroviny

Salát
1 dýně Delicata (asi 1–2 kg)
200 g bulguru
400 g sýra halloumi
1 hrst lístků máty
1 hrst hladkolisté petržele
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
sůl a čerstvě mletý pepř

Dukkah směs
1 hrst vlašských ořechů, případně pistácií nebo lískových oříšků
1 hrst loupaných mandlí
3 lžíce sezamových semínek
1 lžička římského kmínu
1 lžička semínek koriandru
sůl a čerstvě mletý pepř

Informace
Příprava: 45 minut
Porce: 4

 

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Dýni očistěte, rozkrojte napůl, nakrájejte na 1cm plátky a vyjměte z nich semínka. Vyskládejte je na připravený plech a pečte v troubě asi 30 minut doměkka. Ořechy opražte nasucho v pánvi nebo 8–10 minut rozprostřené na plechu v předehřáté troubě. Přisypte sezamové semínko, promíchejte a restujte ještě pár vteřin, až se rozvoní. Přesypte do misky a nechte vychladnout.

Ve volné pánvi opékejte římský kmín a koriandr, také se musí rozvonět. Přesypte koření do hmoždíře a podrťte najemno. Promíchejte s ořechy a mandlemi, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka.

Mezitím propláchněte bulgur a uvařte ho doměkka, trvá to zhruba 20 minut (řiďte se návodem na obalu). Halloumi nakrájejte na plátky a zapečte je pod grilem dozlatova. Mátu, petržel a citronovou kůru nasekejte nadrobno a promíchejte se slitým bulgurem. Zlehka osolte a opepřete.

Na talíř vyskládejte bulgur, dýni a grilovaný sýr a posypte je kořením dukkah.

Previous
Previous

Litá bublanina s višněmi a plátky mandlí

Next
Next

Tradiční cikánská pečeně