Tradiční cikánská pečeně

Další skvostná pečínka, která se pro svůj název stává pomalu raritní. Ale byla by škoda o ni přijít, protože špikované pečené hovězí s omáčkou z paprik, rajčat a nakládaných okurek dokazuje, že ze sbližování kultur vzniká nesmrtelné dědictví.

Suroviny

100 g špeku či slaniny v celku
1 cibule
1 stroužek česneku
600 g zadního hovězího masa
2 lžíce sádla
4 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
3 vyzrálá rajčata
3 nepálivé papriky
½ lžičky mleté pálivé papriky
50 g rajčatového protlaku
zhruba 500 ml hovězího vývaru
2 nakládané okurky
sůl a čerstvě mletý pepř
dušená rýže k podávání

Informace
Příprava: 30 minut
Doba pečení: 2 hodiny
Porce: 4


 

Postup

Špek či slaninu nakrájejte na proužky silné 5 mm a vložte je na 20 minut do mrazáku. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Dlouhým špikovacím nožem prořízněte do masa ve směru vláken tolik otvorů, kolik máte klínků špeku či slaniny. Vložte dovnitř ztuhlý tuk, maso zlehka osolte a opepřete.

V pekáči rozehřejte sádlo, zprudka na něm opečte maso ze všech stran dohněda, vyjměte ho, vsypte cibuli, česnek, nové koření a pepř. Restujte dozlatova.

Troubu předehřejte na 160 °C. Rajčata a papriku nakrájejte na kostičky, přidejte je k cibulovému základu, zaprašte mletou paprikou a vmíchejte protlak.

Do pekáče vraťte maso, zalijte ho vývarem, přiklopte a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 2 hodiny doměkka, pokud se vývar vypéká, přilijte ho. Na posledních 15 minut odklopte, aby se opekla kůrka.

Upečené maso vyjměte, zakryjte alobalem a nechte 10 minut odpočinout. Omáčku svařte, aby trochu zhoustla. Kyselé okurky nakrájejte na nudličky a vmíchejte do omáčky.

Maso nakrájejte na plátky a podávejte s dušenou rýží přelité omáčkou.

Previous
Previous

Dýně Delicata se sýrem 
halloumi a kořením dukkah

Next
Next

Dýňový koláč pro všechny