Dýňový koláč pro všechny

Tento koláč pokaždé překvapí, protože jeho chuť se mění s použitou odrůdou dýně. Můžete použít odrůdu New England Pie, případně Hokkaido, či máslovou dýni. Jejich jemná chuť perfektně ladí s aromatickým kořením. Tenhle koláč chutí i náladou k barvám podzimu neomylně patří.

Suroviny

Těsto
250 g jemně mleté špaldové mouky
125 g studeného másla
30 ml studené vody
hladká mouka na pomoučení
máslo na vymazání formy

Bezlepkové těsto
250 g hladké pohankové mouky
30 g kukuřičného škrobu
1 lžička kypřicího prášku
125 g másla
50 ml studené vody
máslo na vymazání formy 

Náplň
6 vajec
200 g třtinového cukru
700 g dýňového pyré (dužina ze 2 středních dýní)
50 g vanilkového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
½ lžičky soli

Informace
Příprava: 35 minut
Doba pečení: 1¼ hodiny

 

Postup

Křehké těsto se připravuje vždy stejným způsobem. Do mouky nebo mouky se škrobem a kypřicím práškem rozkrájejte na kostičky studeného másla, pomocí nože ho obalte moukou tak, aby vznikla drobenka. Zlehka prohněťte, ale nemačkejte moc, těsto by bylo po upečení tvrdé. Přidávejte postupně studenou vodu a propracujte, až se těsto začne spojovat. Zabalte ho do potravinářské fólie, přejeďte válečkem, aby vznikl plát a uložte do lednice na 1 hodinu, ideálně přes noc. Dortovou rozevírací formu nebo koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 °C.

Odpočinuté těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry nebo potravinářskými fóliemi na plát o velikosti formy, zhruba 5 mm silný. Vyložte jím formu, těsto propíchejte vidličkou, seřízněte okraje, zakryjte dno pečicím papírem a zatižte ho fazolemi. Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut, poté ho vytáhněte a nechte trochu zchladnout.

Mezitím připravte náplň. Vejce prošlehejte s cukrem do pěny, vmíchejte dýňové pyré, vanilkový́ cukr, škrob, koření a citronovou kůru. Náplň vlijte do předpečeného korpusu, vložte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte zhruba 1 hodinu, až náplň uprostřed zpevní a ztmavne. Zhruba po 30 minutách pečení můžete koláč ozdobit odkrojeným odloženým těstem. Na pomoučené ploše vyválejte tenký plát, vykrájejte lístečky nebo jiné tvary, položte je na náplň, potřete rozšlehaným vejcem či žloutkem a nechte dopéct dozlatova.

Previous
Previous

Tradiční cikánská pečeně

Next
Next

Hrachová kaše s uzeným