Jarní kuřátko a křupavý salát s octovou zálivkou

Někdo má rád listový salátek se smetanou, jiný přidá k zeleným listům opečenou slaninku, další kromě čistého olivového oleje obohatí zálivku ještě česnekem se solí nebo řepnou šťávou. Možností i překvapivých nápadů, jak „vylepšit“ chuť salátů, je hodně.

Základem úspěchu a požitku z lahodně křupavé zeleniny je důkladné omytí listů. Na to je dobré dbát a poctivě omýt každý lístek. Na zálivku je skvělé použít dvoudeckovou sklenku nebo hrnek, ve které odměříme ingredience. Zhruba ¾ sklenice vyplní voda, přidá se lžička soli a lžíce sladidla. Místo cukru, který se pomalu rozpouští a vždycky ho zůstává trochu na dně, použijeme agávový nebo rýžový sirup. Ale dobrý bude i bio kukuřičný nebo pšeničný sirup. Pak dolijeme octem, a to klasickým kvasným. Tady tradice velí jasně. Určitě se dá použít vinný i jablečný ocet, ale to už není to pravé ořechové. Trochu opepříme a pak začíná alchymie ladění správné chuti. Někdy dáme přednost kyselejší, někdy sladší zálivce, záleží samozřejmě také na druhu salátu, který jsme si vybrali. Máslovější salát snese kyselejší chuť, jiný zase více soli. A co se týká přílohy k salátu, tak nejlepší je samozřejmě pečené křupavé kuře z farmy.

Suroviny

1 kuře
2 lžíce soli
1–2 hlávkové saláty
1 hrst kopru
1 hrst květů fenyklu
chilli vločky podle chuti  

Zálivka
150 ml vody
1 lžička soli
1 lžíce agávového nebo rýžového sirupu
30 ml octa

Informace
Příprava: 1½ hodiny
Porce: 4

 

Postup

Troubu předehřejte na 170 °C. Kuře nasolte zevnitř i vně, položte do pekáče, lehce podlijte vodou, maximálně do výšky 5 mm, a přiklopte. Pečte v předehřáté troubě dozlatova, podle velikosti kuřete zhruba 1–1,5 hodiny.
Na posledních 15 minut odklopte a zvyšte teplotu na 190 °C, aby zezlátla kůrka.

Upečené kuře vytáhněte a nechte odpočinout. Mezitím připravte salát. Pečlivě operte listy a natrhejte je do mísy. Kopr nasekejte nahrubo a posypte chilli vločkami. Zlehka promíchejte a ozdobte květy fenyklu.

Na zálivku rozmíchejte ve vodě sůl a sirup, promíchejte s octem. Dolaďte podle svojí chuti.

Salát přelijte zálivkou a podávejte s kuřetem.

Previous
Previous

Kukuřičný koláč s jahodami

Next
Next

Švestkové knedlíky