Kukuřičný koláč s jahodami

Suroviny

Těsto
150 g změklého másla
50 g třtinového cukru
3 vejce
strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
250 g mletých mandlí
120 g polenty (kukuřičné mouky)
1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
špetka soli
máslo na vymazání formy
kukuřičná mouka na vysypání formy

Krém
250 g smetany ke šlehání (33%)
250 g měkkého tvarohu (z vaničky)
50 g vanilkového moučkového cukru
500 g jahod
1 hrst lístků máty nebo bazalky
1 lžička drceného růžového pepře

Informace
Příprava: 1¼ hodiny + chladnutí

 

Postup

Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte kukuřičnou moukou. Máslo vyšlehejte s cukrem do husté pěny a postupně zašlehejte po jednom žloutky a pak pomerančovou kůru. Vmíchejte mleté mandle a polentu s kypřicím práškem.

Troubu předehřejte na 170 °C. Z bílků ušlehejte se špetkou soli tuhý sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.

Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 45 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Koláč vytáhněte a nechte zchladnout. Smetanu ušlehejte na šlehačku. Tvaroh prošlehejte s cukrem dohladka a vmíchejte šlehačku. Krémem potřete vychladlý koláč, ozdobte ho jahodami a posypte nasekanými bylinkami a růžovým pepřem.

Previous
Previous

Těstoviny s dýní a klobáskou

Next
Next

Jarní kuřátko a křupavý salát s octovou zálivkou