Těstoviny s dýní a klobáskou

Dýňová polévka se lehce přejí, ale těstoviny s dýní nikdy. Jsou hotové raz dva, díky orestované dýni mají svěží chuť a klobáska zase přiláká i ty, kteří na dýně moc nejsou. Šalvěj svou chutí skvěle ladí s kořeněnou uzeninou a dodá šmrnc někdy moučnější dýni. A tu při přípravě krájejte na malé kousky, bude rychleji hotová. Celý pokrm můžete ještě zakápnout citronem, to je taky pecka. Tohle jídlo chutná na konci léta i v zimě stejně. Je to vzpomínka na teplé dny plné slunce a svěžesti.

Suroviny

1 tvrdší dýně (asi 1,5 kg) – ideální je Delicata, Hokkaido, Futsu Black nebo Sweet Dumpling
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
500 g těstovin
200 g pikantní klobásky
špetka mleté pálivé papriky (podle chuti)
1 hrst lístků šalvěje
50 g sýra pecorino
sůl

Informace
Příprava: 40 minut
Porce: 4

 

Postup

Dýni rozpulte, vydlabejte z ní semínka a pokrájejte dužinu na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V široké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, a až začne lehce tmavnout, přidejte dýni. Opékejte ji doměkka, zhruba 15–20 minut.

Mezitím uvařte ve vroucí osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu. Měly by být akorát na skus, tzv. al dente. Klobásku nakrájejte na 5mm kolečka. K pečené dýni vsypte česnek a restujte

30–60 vteřin, rozvoní se a zezlátne. Přidejte klobásku, podle chuti ji poprašte pálivou paprikou a opékejte pár minut, až se z ní začne vypékat tuk. Vsypte šalvěj a restujte 2 minuty, až se rozvoní.

Uvařené těstoviny slijte, vsypte do pánve, promíchejte a posypte strouhaným pecorinem.

Previous
Previous

Tvarohový koláč se špenátem, batáty a fetou

Next
Next

Kukuřičný koláč s jahodami