Šťavnatá kořenová zelenina pečená s balzamikem

5.+Pecena+zelenina.jpg

Pečením řepa změkne a zesládne. Na rozdíl od vaření si řepa při pečení ponechá šťávu a cenné látky, které se jinak vylouhují do vody. Skvěle se hodí k mrkvi, petrželi, celeru nebo bramborám. Přidejte k do pekáčku své oblíbené bylinky (taková snítka rozmarýnu, tymiánu, oregana nebo saturejky s kořenovkou báječně ladí), dochuťte zeleninu kořením, zakápněte olivovým olejem a balzamikem pro jedinečnou chuť… Et voilà, jednoduché hlavní jídlo nebo bohatá příloha je na světě!

Suroviny

1 kg libovolné zeleniny (různé druhy řep, mrkve a brambor)
2 palice česneku
4 snítky čerstvého tymiánu
4 snítky čerstvého rozmarýnu
4 velké květy fenyklu nebo 1 lžíce sušeného
čerstvě mletý pepř a sůl
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamika

 

Popis

Veškerou zeleninu důkladně očistíme a omyjeme, není potřeba ji loupat. Řepy nakrájíme na osminky, mrkve a brambory na podobně velké kousky, aby se zelenina rovnoměrně propekla. Vložíme do pekáče.

Palice česneku zbavíme svrchní slupky a nožem je přepůlíme. Společně s bylinami je přidáme k zelenině. Vše opepříme a osolíme, zakápneme olivovým olejem a balzamikem a pořádně promícháme. 

Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut do změknutí. Zeleninu v průběhu pečení několikrát promícháme, pokud by se svrchu začala připalovat, zakryjeme ji alobalem.

DOMA.ZLOM.DEF.09 (přetaženo) 12 jpg.jpg

Více receptů najdete v knize Herbář ze zahrady přímo na talíř

Previous
Previous

Kuře plněné zelím

Next
Next

Zelená polévka minestrone