Zelená polévka minestrone

_MG_8286_minestrone.jpg

Minestrone znamená v italštině „velká polévka“. Je plná zeleniny, překvapí intenzivní lahodnou, příjemně nasládlou a zemitou chutí. Připravíte ji vcukuletu a budete ji chtít jíst stále. Možná vás zarazilo, že tahle zelená minestrone je ve skutečnosti červená, ale nespletla jsem se. Název jí dávají svěží bylinky a zelenina, ale rajčata přitáhnou pozornost jako první.  

Suroviny

500 g malých nových brambor
2 bílé cibule s natí
4 listy mladého kadeřávku
100 g čerstvého špenátu
1 menší cuketa
500 ml vody 
500 ml rajčatové passaty
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř 
lístky bazalky na ozdobu

 

Popis

Nové brambory omyjte a očistěte, ale neloupejte. Nejlepší jsou celé malinké brambůrky nebo větší pokrájejte na poloviny nebo čtvrtky. Cibuli oloupejte, rozkrájejte na osminy a nať zhruba na 3cm kousky. Kadeřávek omyjte, pokud je třeba, vykrojte tvrdý střed a listy natrhejte nebo nasekejte na kousky velikosti sousta. Špenát propláchněte vodou a nechte ho okapat v cedníku. Cuketu omyjte a nakrájejte ji na 3mm plátky, buď kolečka, nebo půlkolečka. Větší kousky zeleniny vypadají v polévce hezky a je velmi příjemné mít do čeho kousnout. 

Do hrnce nasypte brambory, cibuli a cuketu, zalijte rajčaty a vodou a vařte 10 minut. Vsypte kadeřávek, vařte dalších 5 minut, brambory by měly být už téměř měkké, přidejte rajčatovou passatu, špenát a nechte ho zavadnout, zhruba 1 minutu. Dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem a podávejte ozdobené lístky bazalky. 

Tip:

Do polévky můžete přidat i drobné těstoviny, ale uvařte je zvlášť, aby polévku nezakalily. 

DOMA.ZLOM.DEF.09 (přetaženo) 12 jpg.jpg

Spoustu zeleninových receptů najdete v knize Herbář ze zahrady přímo na talíř

Previous
Previous

Šťavnatá kořenová zelenina pečená s balzamikem

Next
Next

Krém z červeného zelí