Kuře plněné zelím
Splněný sen – plněné kuře vám samo vletí do pusy.
Suroviny
sádlo na vymazání pekáče
1 cibule
100 g špeku
500 g naloženého bílého zelí
1 kuře
sůl
1 lžíce kmínu
50 ml vody
světlé pivo na podlití dle chuti
Popis
Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáč vymažeme sádlem, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, špek nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi dozlatova.
Vyjmeme a slijeme tuk. Do volné pánve vsypeme cibuli a opékáme ji, až zesklovatí. Zelí slijeme, promícháme s opečenou cibulí a kostičkami špeku a touto nádivkou naplníme kuře. Otvor sešijeme nití nebo spíchneme párátkem. Kuře položíme do pekáče hřbetem vzhůru, osolíme, okmínujeme a polijeme vypečeným tukem.
Podlijeme vodou a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 40 minut, občas polijeme výpekem nebo podlijeme vodou či pivem, pokud se šťáva vypekla.
Poté kuře otočíme prsíčky nahoru a pečeme ještě 30 minut dozlatova. Podáváme s bramborovými knedlíky nebo bramborami, přelité vypečenou šťávou.
Tip:
S kuřetem můžete zároveň v pekáči upéct i poloviny cibule a máte chutnou přílohu.