Kuře plněné zelím

kure se zelim_DSC3413 orez.jpg

Splněný sen – plněné kuře vám samo vletí do pusy.

Suroviny

sádlo na vymazání pekáče
1 cibule
100 g špeku
500 g naloženého bílého zelí
1 kuře
sůl
1 lžíce kmínu
50 ml vody
světlé pivo na podlití dle chuti

 

Popis

Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáč vymažeme sádlem, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, špek nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi dozlatova.

Vyjmeme a slijeme tuk. Do volné pánve vsypeme cibuli a opékáme ji, až zesklovatí. Zelí slijeme, promícháme s opečenou cibulí a kostičkami špeku a touto nádivkou naplníme kuře. Otvor sešijeme nití nebo spíchneme párátkem. Kuře položíme do pekáče hřbetem vzhůru, osolíme, okmínujeme a polijeme vypečeným tukem.

Podlijeme vodou a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 40 minut, občas polijeme výpekem nebo podlijeme vodou či pivem, pokud se šťáva vypekla.

Poté kuře otočíme prsíčky nahoru a pečeme ještě 30 minut dozlatova. Podáváme s bramborovými knedlíky nebo bramborami, přelité vypečenou šťávou.

Tip:

S kuřetem můžete zároveň v pekáči upéct i poloviny cibule a máte chutnou přílohu.

HERBAR7+PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Vídeňský guláš

Next
Next

Šťavnatá kořenová zelenina pečená s balzamikem