Šakšuka, bohatá snídaně z blízkého východu
Šakšuka patří mezi národní jídlo i v Libanonu a Izraeli, kam ho přivezli tuniští židé. Jí se tu však i jako večeře.
Základem tohoto úžasného vegetariánského pokrmu jsou vyzrálá rajčata a papriky. Zeleninu dochucuje kmín, římský kmín, pálivá a sladká paprika a vejce pečená jako volská oka. Rychlejší, barevnější a jednodušší jídlo, které milují úplně všichni, stěží najdete. Existuje mnoho možností, jak šakšuku připravit.
Suroviny
1 velká cibule
3 stroužky česneku
2 červené papriky
3 lžíce olivového oleje
4 rajčata nebo 400 g konzervovaných krájených rajčat
½ lžičky mletého římského kmínu
1½ lžičky mleté sladké papriky
½ lžičky mleté pálivé papriky nebo kajenského pepře
4 vejce
1 avokádo
1 červená chilli paprička dle chuti
1 zelená chilli paprička dle chuti
sůl a čerstvě mletý pepř
1–2 hrsti bylinek na ozdobu (koriandr, hladkolistá petržel, bazalka)
čerstvý chléb k podávání
Informace
Příprava: 30 minut
Porce: 4
Postup
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na proužky. Ve větší pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte 1 minutu, přidejte papriku a za občasného míchání opékejte doměkka. Vmíchejte česnek a restujte dozlatova.
Rajčata nakrájejte na kostičky a přidejte do pánve, konzervovaná rajčata přilijte i se šťávou. Posypte kořením, promíchejte a vařte na středním stupni asi 5 minut, až šťáva začne pobublávat a rajčata změknou.
Snižte teplotu, naběračkou vytvořte v zelenině čtyři důlky, rozklepněte do každého jedno vejce, přiklopte poklicí a nechte zapéct 5–7 minut podle toho, jak máte vejce rádi.
Osolte, opepřete, ozdobte plátky avokáda a chilli papričky, posypte nadrobno nasekanými bylinkami a podávejte rovnou v pánvi s čerstvým chlebem.
Tip: Stejným způsobem připravíte zelenou šakšuku. Na oleji orestujte cibuli, česnek a zelené papriky a poduste mangold či špenát. Mletou sladkou papriku nahraďte zelenými pálivými chilli papričkami. Ozdobte plátky avokáda a lístky bazalky.