Dánská omeleta s hruškami
V originále se nazývá Dutch baby a je to něco mezi naší palačinkou a nafouknutým japonským suflé lívancem. Peče se v jedné pánvi, takže si ho mohou užít všichni najednou a nemusíte stát hodiny u plotny. Cukr se postará o zkaramelizování okrajů tohoto dezertu, který vynikne jako nedělní. snídaně i odpolední svačina.
Mouku variujte podle chuti – půl na půl s celozrnnou, hladkou se špaldovou, špaldovou s pohankovou…
Hrušky povařte jen krátce, aby si zachovaly svou chuť i pevnou konzistenci. Tvoří pak překvapivý kontrast v nadýchaném těstě, když do nich kousnete. Vybírejte tedy pěkně zralé kousky.
Suroviny
180 ml mléka
3 vejce
strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
špetka soli
špetka mleté skořice
50 g třtinového cukru
100 g hladké mouky
špetka kypřicího prášku
3 hrušky
3 snítky šafránu
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
moučkový cukr k podávání
Informace
Příprava: 40 minut
Porce: 4
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na koláč nebo litinovou pánev vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
Mléko vlijte do větší mísy a metlou do něj zašlehejte vejce, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, skořici, cukr, mouku a kypřicí prášek, až vznikne hladké těsto. Vlijte ho do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 20–25 minut dozlatova. Těsto se nafoukne a zezlátne, neotvírejte předčasně troubu, spadlo by.
Mezitím rozpulte hrušky, zbavte je jádřince a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Povařte je asi 15 minut ve vroucí vodě s šafránem, měly by být akorát na skus. Poté hrušky vyjměte z vody a nechte okapat.
Upečenou omeletu servírujte teplou, obloženou hruškami a posypanou moučkovým cukrem.