Křupavé cibulové kroužky
Kdo by je neměl rád? Zatímco v Americe patří mezi druhý nejoblíbenější doprovod hamburgerů (hned po hranolkách), v Evropě se jedí převážně samotné, nebo jako doplněk k pivu.
Dokonce se slaví i Národní den cibulových kroužků!
Nejlepší kroužky připravíte z velké cibule, přímo z odrůdy Vidalia, ale dobře poslouží i jakákoliv jiná velká cibule. A pokud takovou po ruce nemáte, použijte klidně přerostlé šalotky nebo jiné domácí cibule, jen počítejte s tím, že pro celou rodinu obalení a osmažení malých plátečků potrvá hodně dlouho.
Suroviny
Kroužky
2–3 cibule
200 ml mandlového mléka
1 lžička mleté uzené papriky
1 lžička mleté sladké papriky
špetka soli
100–150 g drcených kukuřičných lupínků nebo strouhanky
4 lžíce olivového oleje
Dip
250 ml zakysané smetany
1 stroužek česneku
1 menší hrst pažitky
sůl a čerstvě mletý pepř
Informace
Příprava: 30 minut
Porce: 2-3
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte na 5 mm silné plátky. Ty rozeberte na kolečka.
V nízké misce nebo v hlubokém talíři promíchejte mandlové mléko s mletou a uzenou paprikou a solí. Nadrcené kukuřičné lupínky nebo strouhanku si připravte ve vedlejší nízké misce nebo hlubokém talíři.
Cibulové kroužky namočte do ochuceného mandlového mléka a následně je obalte v připravených lupíncích.
Obalené kroužky rovnejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Zlehka je zakápněte olivovým olejem, vložte do trouby a pečte asi 15 minut dozlatova.
Mezitím připravte dip. Do smetany prolisujte oloupaný česnek, přidejte nadrobno nasekanou pažitku, osolte, opepřete a promíchejte. Podávejte s opečenými kroužky.