Rybízové tartaletky

Rybízu je vždycky plno. Je to takové obyčejné zahradní ovoce. Tedy hlavně pro ty, kdo mají kousek té země k obdělání.

Provokativně nakyslé plody plné vitaminů tak úžasně ladí s lehce zemitou chutí pohankové mouky, až vás to překvapí. A bezlepkáři zaplesají, protože tenhle recept je vhodný přímo pro ně. Když se to umí s pohankou, vznikají zdraví prospěšná jídla. Vynikající dezerty ze skromné pseudoobiloviny zaujmou i zaryté odpůrce takzvané zdravé stravy. Tartaletky s rybízem všech barev jsou toho důkazem.

Suroviny

Těsto
50 g kokosového oleje nebo másla
2 lžíce studené vody
75 g mletých mandlí
75 g pohankové mouky
30 g jemně mletého třtinového cukru
10 g kukuřIčného škrobu
špetka soli
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
máslo na vymazání

Náplň
250 g rybízu
100 g mandlí
100 g másla
80 g třtinového cukru
špetka mletého kardamomu
½ chemicky neošetřeného citronu
2 vejce
4 lžíce meruňkového nebo rybízového džemu
2 lžíce horké vody

Informace
Připrava: 1 ½ hodiny
Postup: 4-12

 

Postup

Formičky tartaletky nebo košíčky vymažte máslem. Kokosový olej nebo máslo rozehřejte a přilijte vodu.

V míse promíchejte mandle, mouku, cukr, škrob, sůl a citronovou kůru. Přilijte tuk s vodou a vypracujte hladké těsto. Postupně ho vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na plát silný 3 mm, vykrojte z něj oválky nebo kruhy a vložte je do připravených formiček. Troubu předehřejte na 180 °C a korpusy předpečte 10 minut ve formičkách. Vytáhněte a nechte zchladnout.

Mezitím otrhejte rybíz, propláchněte ho a nechte okapat v cedníku.

Na náplň můžete opéct mandle v rozehřáté troubě dozlatova, zhruba 5 minut, nebo je rovnou rozmixovat dohladka. Máslo prošlehejte s cukrem, kardamomem, strouhanou citronovou kůrou a šťávou do pěny. Po jednom zašlehejte vejce a zapracujte mleté mandle.

Předpečený korpus posypte polovinou rybízu, zakryjte ho mandlovou směsí, posypte zbylým rybízem, lehce ho přitlačte do náplně a pečte (ve formičkách) v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15–18 minut dozlatova. Poté tartaletky vyjměte a ještě horké je potřete džemem rozmíchaným s horkou vodou. Nechte je zchladnout a pak opatrně vyjměte z formiček.

Previous
Previous

Grilované broskve

Next
Next

Tvarohové knedlíky s meruňkami