Tvarohové knedlíky s meruňkami
Nesmrtelná klasika klasik všech prázdnin u babiček, tetiček a příjezdů za maminkou.
Suroviny
Knedlíky
500 g meruněk
500 g měkkého tvarohu (z kostky)
2 lžíce strouhané pomerančové kůry (podle chuti)
špetka soli
2 vejce
10 lžic dětské krupičky
polohrubá mouka na pomoučení
K podávání
80 g másla
100 g strouhanky
50 g mletých ořechů (podle chuti)
50 g moučkového cukru
Informace
Příprava: 1 hodina
Porce: 4
Postup
Meruňky omyjte a nechte okapat. V hrnci uvařte 3 l mírně osolené vody. Mezitím připravte těsto. Tvaroh utřete vařečkou s pomerančovou kůrou a špetkou soli. Zapracujte vejce a krupičku, až vznikne hladké těsto. Oddělujte z něj lžící kousky a v mokrých dlaních z nich tvarujte placičky, které naplňte meruňkami, zabalte a vyválejte koule. Těsto můžete také po částech rozválet na lehce pomoučené ploše na plát silný 5 mm, rozkrájet na čtverce 8 × 8 cm a do každého zabalit meruňku.
Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte zhruba 10 minut, až vyplavou na hladinu a jsou měkké.
Máslo rozehřejte, dvě lžíce dejte do pánve a opražte na něm strouhanku. Promíchejte ji podle chuti s ořechy.
Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou, rozdělte je na talíře a posypte strouhankou a cukrem. Přelijte zbylým máslem a podávejte.