Grilované broskve
Jestli máte rádi štrůdl, zkuste si upéct jeho švestkové dvojče. Závin z perníkového těsta se švestkovými povidly pochází původně z Krkonoš, odkud se rozšířil do celých Čech. Pekl se tam zejména na posvícení. Chutnat vám bude v zimním období. Co takhle si ho užít při svatomartinských oslavách nebo na vánočním stole?
Suroviny
4 broskve
1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
1 lžíce javorového sirupu nebo medu
4 snítky tymiánu
K podávání
100 g mascarpone
špetka mořské soli
1 chemicky neošetřená limeta
2 lžíce medu
kokosová, vanilková či smetanová zmrzlina
1 lžíce másla
1 hrst ovesných vloček
1 lžíce třtinového cukru
1 hrst makadamiových nebo lískových oříšků
Informace
Příprava: 15 minut
Porce: 4
Postup
Broskve rozpulte, vyjměte pecku a řeznou stranu potřete olejem. Gril rozpalte, a jakmile jsou uhlíky rozžhavené doběla, položte broskve řeznou stranou dolů na grilovací mřížku a opékejte je 3–5 minut, až dužina změkne. Otočte je, položte na každou trochu tymiánu a opékejte ještě 2 minuty.
Mascarpone smíchejte se špetkou soli, strouhanou limetovou kůrou a čerstvě vymačkanou šťávou a medem. Vločky opečte na rozehřátém másle, posypte cukrem, promíchejte a nechte zkaramelizovat.
Grilované broskve podávejte s mascarpone posypané vločkami nebo posypané drcenými ořechy nebo jen se zmrzlinou.