Řepa s jogurtem a crème fraîche

Pečenou, vařenou v polévce, sušenou jako křupavé lupínky, nakládanou nebo syrovou? Se zakysanou smetanou nebo hustým bílým jogurtem je řepa prostě neodolatelná. Crème fraîche je možná trochu rozmařilost, ale její jemná chuť tvoří famózní kontrast k surové řepě s česnekem, limetou a čerstvým

Suroviny

4 menší řepy
2 stroužky česneku
šťáva z 1 limety nebo citronu
2 lžíce olivového oleje + k podávání
200 g hustého bílého jogurtu
200 g crème fraîche
1–2 zelené jalapeño papričky
1 větší hrst hladkolisté petržele nebo koriandru
1 hrst vyloupaných pistácií
1 lžíce semínek černuchy
sůl a čerstvě mletý pepř
pečivo se semínky nebo chléb k podávání

Informace
Příprava: 20 minut
Porce: 4

 

Postup

Syrovou řepu oloupejte (hodně barví, použijte rukavice) a nastrouhejte ji na jemném struhadle do mísy. Trochu řepy nakrájejte na kostičky a ponechte na ozdobu. Česnek oloupejte a utřete se špetkou soli nebo prolisujte k řepě. Zakápněte citrusovou šťávou a olivovým olejem, osolte a opepřete. Promíchejte s jogurtem.

Na talíř dejte 2 lžíce crème fraîche a navrch naaranžujte řepu s jogurtem.

Chilli papričku zbavte semínek, nakrájejte nadrobno nebo na plátky a rozdělte na řepu. Bylinky nasekejte nadrobno a nasypte na řepu, ozdobte kostičkami řepy, pistáciemi a černuchou. Zakápněte olejem a podávejte s pečivem.

Tip:

Česnek obměňte za čerstvě strouhaný křen a ozdobte vlašskými ořechy místo chilli papričky. Pokud vám připadá syrová řepa příliš zemitá, můžete ji upéct nebo uvařit doměkka, ale přijdete o svěží šmrnc a výrazný chuťový kontrast.

Previous
Previous

Hovězí tažín s meruňkami, mandlemi a paprikou

Next
Next

Grilované broskve