Polévka z pečené dýně hokkaido

1+jidlo+jako+lek+dynova+polevka2_MG_4210.jpg

Dýně pěstuji už léta. A to v pořádném množství! Takže můžu s klidem potvrdit, že z dýně uděláte za pár minut skvělé omáčky, kaše nebo polévky. Navíc tuhle oranžovou nádheru lze konzumovat až do února. Nebo vám může zdobit byt... Následující polévkový recept je asi ten nejlepší, ke kterému jsem se dopracovala.

Suroviny

600 g dýně hokkaido
1 palice česneku
1 cibule (ideálně červená)
400 ml zeleninového vývaru
1 lžíce limetkové šťávy
chlebové tousty
olivový olej
sůl a pepř

 

Popis

Dýni rozkrojíme a vydlabeme jádro, semínka si uschováme. Půlky dýně polijeme lžící oleje, přidáme podélně rozkrojenou palici česneku a pečeme při 190 °C asi 40 minut. Vychladlou dýni použijeme celou nebo pouze dužinu bez slupky a upečený česnek vymáčkneme.

V hrnci osmažíme na oleji cibulku, přidáme dýni, česnek, vývar a vaříme 15 minut. Rozmixujeme a přidáme šťávu z limetky, sůl a pepř.Na pánvi osmažíme tousty a nakonec i semínka dýně.

Polévku podáváme ozdobenou jádry semínek a s několika kapkami olivového oleje. 

Tip:

Pokud spěcháme, dýni orestujeme rovnou v hrnci a rozvaříme místo ve vývaru v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením. Polévka bude skvělá i v rekordním čase 20 minut! Pokud máme chuť na exotičtější polévku, přidáme zázvor, kokosové mléko a lístky koriandru.

HERBAR7+PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Polévka z hlívy ústřičné

Next
Next

Dukkah – kořenicí směs s nádechem exotických dálav