Dukkah – kořenicí směs s nádechem exotických dálav

dukkah

Čeho se tohle původně egyptské oříškovo-kořeněné dochucovadlo dotkne, tomu neodoláte. Přisypte ho do těsta na chleba, posypte jím krajíc s máslem, zeleninový salát místo krutonů, hummus nebo těstoviny. Možná ho budete také tajně uzobávat jako já…

Suroviny

1 hrst vlašských ořechů, pistácií nebo lískových oříšků
1 hrst mandlí 
3 lžíce sezamu 
1 lžička římského kmínu 
1 lžička semínek koriandru 
sůl a mletý černý pepř 

 

Popis

Ořechy opražíme nasucho na pánvi. Až zavoní, přisypeme sezamové semínko a restujeme dozlatova, ale pozor, ať se nespálí. Přesypeme do misky a necháme vychladnout. 

Ve volné pánvi orestujeme římský kmín a koriandr, až se rozvoní. Poté přesypeme do hmoždíře, necháme trochu zchladnout a podrtíme. 

Promícháme s ořechy, osolíme, opepříme a rozmixujeme podle chuti. 

Edice kořenících směsí Světová

Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálské bylinky, perníkové koření

Previous
Previous

Polévka z pečené dýně hokkaido

Next
Next

Couračka, staročeská zelná polévka