Pohanková kaše nejen pro babičku a dědu

Stalo se vám někdy, že jste našli knihu v lednici nebo botu ve špajzce? Pro lidi s Alzheimerovo chorobou jsou takové přešlapy každodenním chlebem. Tento recept patří do série na podporu Nadačního fondu Seňorina. Alzheimerově chorobě totiž můžeme předcházet právě vhodnými potravinami.

9+-+pohankova+kase_MG_1636+upr+crop+app.jpg

Jednou z takových potravin je třeba pohanka. Pohanková kaše je výborná pro lidi trpící vysokým krevním tlakem. Léčivá látka rutin s ostatními bioflavonoidy se doporučuje při vysokém krevním tlaku a ateroskleróze. Velké množství rutinu nám dodává právě pohanka. Účinný efekt této látky se zvyšuje vitamínem C, proto je vhodné k pohance konzumovat syrovou zeleninu.

Suroviny

200 g pohanky lámanky
300 ml mléka (nebo 150 ml mléka a 150 ml vody) špetka soli
mletá skořice
džem nebo marmeláda
máta na ozdobení

 

Popis

Pohanku vsypeme do osoleného vroucího mléka nebo mléka s vodou, dobře zamícháme, odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme dojít pod peřinou. Vařením se totiž množství nejcennějších látek – rutin a vitamíny – snižuje.

Kaši posypeme skořicí. Naservírujeme a vedle ní na druhou půlku talíře dáme 2 lžíce jakékoliv marmelády nebo džemu. Vše pocukrujeme, na kaši položíme pár lístků máty na ozdobení.

Previous
Previous

Doudlebské ušaté koláče

Next
Next

Veselá podzimní dýňová pomazánka