Červená pšenice s hráškem, klobáskou a šalvějovými listy

Červená pšenice patří mezi původní druhy obilovin. Vyniká vysokým obsahem vlákniny, bílkovin a antioxidantů. Konkrétně flavonoidy zbarvují její zrna dočervena až tmavohněda, a tak jí daly i přízvisko "červená". V posledních letech se tento druh pšenice objevuje i na českých polích. Je zdravější a výživnější než obyčejná pšenice a má tak výraznější chuť. Vynikne zejména ve vaření, právě na způsob rýže. Ve Skandinávii tímto způsobem připravují všechny obiloviny, vaří z nich třeba rizoto nebo je praží či zapékají jako náplň zeleniny. S červenou pšenicí krásně ladí zelený hrášek, křupavé oříšky a pikantní klobása.

Suroviny

250 g červené pšenice
100 g lískových oříšků
150 g sušené klobásy
1 červené cibule
200 g hrášku
1 hrst šalvějových lístků
sůl a čerstvě mletý pepř

Informace
Příprava: 45 minut
Doba namočení: 12 hodin
Porce: 4

 

Postup

Pšenici propláchněte a namočte přes noc do studené vody. Druhý den ji sceďte a uvařte v osolené vodě doměkka, zhruba 30 minut. Následně ji nechte pod pokličkou odpočinout 10 minut a poté slijte. Lískové oříšky nasekejte nahrubo, klobásu nakrájejte na 2mm plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, trochu můžete nakrájet na plátky na ozdobu. Ve větší pánvi opražte nasucho lískové oříšky, až se rozvoní a zezlátnou. Přesypte je do misky a ve volné pánvi orestujte klobásku. Jakmile se z ní začne vypékat tuk, přisypte cibuli a restujte ji dozlatova. Vsypte do pánve hrášek a lístky šalvěje a za občasného míchání je zprudka opékejte 1–2 minuty. Přidejte slitou pšenici, osolte, opepřete a promíchejte. Posypte oříšky a podávejte.

Tip: Pokud používáte mražený hrášek, nechte ho nejdříve rozmrznout ve studené vodě.

Previous
Previous

Bažant nadívaný borůvkami a kaštany

Next
Next

Tradiční sekaná na čtyři způsoby