Ředkvičky: barevná zelenina, co rychle roste
Už klíčí? Roztomilé barevné ředkvičky, nejrychleji rostoucí odrůda, jsou ideální zeleninou, s níž začít sezónu.
Pokud bychom vás poprosili, abyste nám popsali ředkvičku, pravděpodobě byste vzali v potaz tu s červeno-růžovou slupkou, asi 3–4 cm velikou, s čistě bílou dužinou. Na povrchu jí vyrůstají krásně zelené, střapaté listy pokryté jemnými chloupky. Tento druh rychle rostoucí zeleniny má však další různé podoby, které vznikly z původní plané rostliny z Číny a Japonska. Zajímají vás? Není divu. Ředkvičky milovali již ve starověkém Egyptě a antickém Řecku. To dokazuje svědectví Plinia, podle kterého v Delfách patřila ředkev vyrobená ze zlata mezi obětiny. Tehdy byly ředkvičky velké a protáhlé. Později, v 16. století, si je oblíbili v Anglii a Německu – to už ředkvičky získaly podobu obdobnou té dnešní. I když byly stále o dost větší. Naše dnešní, malé ředkvičky, se k nám dostaly z Itálie až v 18. století.
Říká se, že ředkvička je zelenina krátkého dne. Co to ale znamená? Pokud má rostlina málo světla, což je pro ni optimální, vytváří bulvičku. Pokud má slunce více, vyrábí květ a bulvičku zanedbá. Ředkvička vyhnaná do květu nám bohužel není k ničemu jinému než na semínka na příští rok. Nepochutnáme si na ní. Proto ředkvičku sázíme časně z jara, kdy jsou dny ještě krátké, a pak až později v létě. Přes léto můžeme sázet odrůdy pro to určené. Jiným, mrazuvzdorným odrůdám, se zase vyloženě daří v zimě.
Ředkvičky porostou hezky v lehčí, prokypřené půdě dobře zásobené živinami. Jsou poměrně nenáročné. Je však potřeba myslet na to, aby měly dost závlahy. Jen ředkvičky, kterým nechybí vláha, rychle vyrostou a budou šťavnaté. Pokud je sucho, na záhoně je zalévejte alespoň jednou týdně. Díky včasné zálivce nebudou tolik pálivé! Chystáte-li se ředkvičky pěstovat v truhlíku, musíte jejich zálivce věnovat větší pozornost, než když rostou na záhoně.
Jak je vypěstovat
Do skleníku je vysévejte klidně v polovině února. V teplém skleníku vyrostou za pár týdnů, v chladnějším jim to bude trvat déle. Ven ředkvičky vysejte už v dubnu. Dařit se jim bude i v truhlíku na balkoně či okenním parapetu. Půdu na záhoně zryjte, prokypřete a trochu udusejte, abyste mohli vytvořit řádky asi 1 cm hluboké. Konzistenci půdy můžete také zlepšit kopřivovou jíchou, kterou půdu postříkáte. Do řádků ředkvičky vysejte zhruba 2 cm od sebe. Většina ředkviček potřebuje prostor 5–10 cm. Ředkvičkám se bude dařit v blízkosti fazolí, jahodníku, řeřichy, mrkve, salátu i rajčat. Naopak neprospívají u okurek a cuket.
Škůdci
I ředkvičky, jako každou jinou rostlinu, napadají různí škůdci. Bulvičky provrtávají červi květilky zelné, slimáci ožírají nadzemní lístky a brouci dřepčíci si pochutnávají na klíčící rostlině. Proti květilce zelené je možné se bránit zakrytím půdy netkanou textilií, slimáky odradí repelent ze semen borovice a dřepčíky odežene odvar vratiče. Aby mladé rostliny netrápila houbovitá choroba, vyjednoťte je do vhodné vzdálenosti. Když jsou rostliny vyseté příliš hustě, jsou k nemoci náchylné.
Ředkvičky v kuchyni
Nejčastěji se ředkvičky používají jako příloha ve studené kuchyni. Ke chlebu s vajíčkovou pomazánkou, nakrájené na jemné plátky nebo na čtvrtky. Málokdo však ví, že se dají použít také mladé a čerstvé lístky. Dobře chutnají přidané do salátu. Lístky mohou posloužit také jako základ zajímavého pesta. Ředkvičky lze také nejrůznějším způsobem nakládat a kvasit, ideálně s další zeleninou.
Bulvičky však můžete použít také v teplé kuchyni. Na kousky nakrájené a na másle podušené se hodí k masu či jako součást vajíčkové omelety. I v kombinaci s další dušenou zeleninou se ředkvičkám bude na talíři dařit. Vyzkoušejte také vcelku netradičně ředkvičku nakrájet do zeleninové polévky.
Zajímavostí je, že můžete semínka ředkviček nechat naklíčit. Semínka jsou obecně plná vitamínů a bílkovin. V zimě nám můžou taková naklíčená semínka příjemně zpříjemnit období, kdy není chutná čerstvá zelenina k dostání. Pozor, semínka na klíčení musí být vyloženě určená nebo musí pocházet z osvědčeného zdroje. Semínka na sázení totiž mohou být namořena či jinak chemicky ošetřena. A ty si na talíř dávat nechceme!
Ředkve a ředkvičky
Kulatá černá, Slavia, Sparkler, Red Meat, Zimní extra černá, Blanka, Francouzská snídaňová a další.