Pestrobarevné odrůdy fazolí
Že na fazolích není co objevovat? Tak s tím tedy rozhodně nesouhlasíme! V tomto článku vám představíme žíhané, strakaté, černobílé i červené fazole, ze kterých vám budou oči přecházet.
Mnoho lidí považuje fazole za nudnou přílohu, a to je škoda! Fazole hrají všemi barvami a na talířích působí skvostně. Některé pěstujeme pro jejich zrno, jiné pro celý lusk. Podle prostoru, jaký máme, můžeme vybrat fazole keříčkové nebo popínavé. Ty, co se rády pnou, můžeme chytře využít, aby nám při horkých letních dnech vytvořily příjemný stín. Stačí jim vytvořit oporu u našeho oblíbeného posezení. Jsou to opravdu všestranné rostlinky! Prozkoumejte odrůdy fazolí a vyberte si tu svou.
Vojákové
Původní česká odrůda fazolí. Každý plod vytváří obrázek vojáčka. Paní, která je před lety zachránila a zaslala do banky osiv Gengel, napsala: „Tyto fazole se za druhé světové války nesměly na Prajzske (to je oblast Hlučínska) pěstovat, protože na nich byl voják a lidé v jejich pěstování viděli symbolickou obranu proti Němcům. Stejně přežily. Tak vám moje vojákové fazole posílám. Jsou žlutoluské, keříčkové, úrodné a chutné…“ Pěstují se na suché fazole. Semena je třeba před konzumací namočit a dobře uvařit. Hodí se do tradičních jídel i studeného salátu.
Tuto odrůdu najdete na e-shopu zde.
Borlotto di Vigevano
Krásná fazole, která se pěstuje po celém světě. Můžete ji sázet nejen pro zpestření jídelníčku, ale i pro okrasu vaší zahrady. Lusky do okolí přímo září svým červeným žíháním. Vyloupané fazole jsou ledvinovité, bílé s fialovými skvrnami. Tato odrůda je výnosná, má dlouhé lusky a potřebuje oporu k pnutí. Mladé fazolové lusky se dají jíst celé, ale stejně jako u všech druhů fazolí až po tepelné úpravě. Obsahují pro člověka jedovaté látky, které se při vaření zcela vytrácejí. Fazolové lusky můžeme také usušit a plody vyloupat. Před konzumací je třeba fazole namočit a uvařit. Skvěle se mimo jiné hodí do rizot a polévek.
Tuto odrůdu najdete na e-shopu zde.
Helios
Helios je zajímavá odrůda fazole. Vytváří keříky, které rostou velmi bujně, proto je nutné jim nechat dostatečný prostor. Na nich se rodí žluté lusky, které jsou hezky zaoblené a poměrně dlouhé. Uvnitř skrývají malé překvapení – černé fazolky. Odrůda má chutnou fazolovou chuť. Díky zajímavé kombinaci žluté a černé je s nimi radost vařit.
Tuto odrůdu najdete na e-shopu zde.
Dalmatin
Jedná se o odrůdu spíše keříčkovou, může se však začít pnout. Větší bílé fazole mají černé flíčky, odtud také jméno Dalmatin. Jsou opravu výjimečně krásné. Pěstuje se na sklízení suchých fazolí. Ty je před konzumací vždy potřeba namočit a důkladně uvařit.
Tuto odrůdu najdete na e-shopu zde.
Canadian Wonder
Zelené lusky této keříčkové odrůdy v sobě ukrývají okouzlující sytě rudé fazole, které byste nečekali. Mají typický tvar ledviny a díky své barvě na talíři ihned zaujmou. Fazole jsou pěstovány pro svá semena. Jsou velmi chutné, a to i ve studených pokrmech, jako jsou například saláty. Předtím je ale nutné fazole uvařit. Skvěle se hodí do jídel z mexické kuchyně.
Tuto odrůdu najdete na e-shopu zde.
Křižák
Anglická stará odrůda, které angličaní říkají výstavní. A to pro svoji rekordní délku až 40 cm a šířku 2,5 cm. Rostlina pnoucí dosahující velkých rozměrů a tedy vytvářející i závětří, ale potřebuje oporu. Mladé se skvěle hodí k nakládání.
Tuto odrůdu najdete na e-shopu zde.