Vše, co potřebujete vědět o Svatomartinském vínu
Svatomartinská vína jsou vína mladá, podle tradice nejmladší vína nového ročníku. Historická tradice se odkazuje na zvyk, kdy si majitelé vinic a rolníci právě v období poloviny listopadu dohadovali práci na příští rok. Symbolicky si přitom připili prvními novými víny.
Jaká Svatomartinská vína existují?
Svatomartinská vína jsou mladistvě ovocná, svěží a aromatická. Mohou být bílá, růžová i červená vyrobená ze stanovených odrůd, které dozrávají dříve, a tak z nich vinaři mohou včas vyrobit kvalitní vína. Bílá Svatomartinská vína lze vyrábět z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, růžová z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe, červená z odrůd Svatovavřinecké a Modrý Portugal.
Pod značkou Svatomartinské je možné vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Zda bude vínu přiznána značka Svatomartinské, rozhoduje anonymně komise degustátorů během hodnocení na konci října každého roku.
Sezóna Svatomartinského trvá od 11. 11. zhruba do Vánoc. Přirozenou svěžest mladého vína si Svatomartinská dokáží uchovat až do jara. A co se stane, když lahev Svatomartinského otevřete třeba po dvou letech? V zásadě vůbec nic: víno celé dva roky zrálo na lahvi. Ztratilo sice půvab mladého vína, ale nahradilo jej projevem vína dospělého. A taková dva roky zralá milerka nemusí být vůbec špatná.
Svatomartinská vína jsou označena logem svatého Martina na koni jednak na etiketě, jednak na kapsli nebo šroubovém uzávěru na hrdle lahve.
Víno ve sklenici
a na talíři
Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.
Svatomartinská vína a gastronomie
Červená vína se kromě tradiční pečené husy výborně hodí k pečeným a dušeným masům nebo jemné úpravě zvěřiny. Bílá vína si výborně rozumí s rybami, jemnou drůbeží, ale i studenou kuchyní, tedy se zeleninovými saláty, jemnými paštikami či sýry. Růžová vína se hodí všude tam, kde si nejsme jisti, zda spíše bílé, nebo červené Svatomartinské víno. Ideálně doplní výraznější úpravy drůbeže nebo těstovin.