Vosí hnízda s domácím vaječným koňakem
Vosí hnízda milují všichni, které znám. Často se proto stane, že musím hnízda během Vánoc dodělat. Prostě najednou zmizí, v krabici nezbyde ani jediné. Zajímavé je, že tomuto cukroví se vosí hnízda říká jen v Čechách, na Moravě jsou to včelí úly, protože svým tvarem připomínají původní slaměný včelí úl, tzv. košnici. Dnes se dají sehnat krásné buclaté formičky s vroubkováním, včelkou na stěně a s otevíráním na boku, takže vyjmete rovnou hotové hnízdo. To se hodí zvlášť při plnění vaječným koňakem. Toho si uvařte raději víc, ať máte při přípravě hnízd co popíjet.
Suroviny
Hnízda
60 g lískových ořechů
150 g piškotů
100 g moučkového cukru
60 g změklého másla
4 lžíce kakaa holandského typu
2–3 lžíce mléka
1 lžíce rumu
250 g mascarpone
asi 30 piškotů nebo lineckých koleček dospodu
Vaječný koňak
400 ml smetany na vaření (12%)
1 vanilka
1 svitek skořice
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
200 g moučkového cukru
4 žloutky
120 ml lihu nebo 200 ml rumu
Popis
Začneme přípravou vaječného koňaku. Ve smetaně svaří- me vanilku, skořici a muškátový oříšek. Necháme zchladnout a koření vyjmeme. Smetanu znovu zahřejeme. Cukr
a žloutky v míse šleháme do husté pěny. Zvolna k nim přilijeme polovinu horké smetany, poté vaječnou směs přelijeme zpět do smetany a šleháme mimo plotýnku, dokud směs nezhoustne. Na- konec přilijeme rum nebo líh. Vaječný koňak rozlijeme do láhví, zavíčkujeme a necháme zchladnout.
Troubu předehřejeme na 180 °C, na plech rozložíme lískové ořechy a pražíme je 5–10 minut, zezlátnou a rozvoní se. Ještě horké je promneme v utěrce, čímž je zbavíme slupky, a poté necháme zchladnout. Rozmixujeme je najemno. Piškoty rozmixujeme také najemno.
Ořechy, piškoty, cukr, máslo, kakao, mléko a rum promícháme a vypracujeme hladké těsto. Uložíme ho alespoň na 30 minut do lednice, klidně ho v lednici necháme do druhého dne.
Polovinu vaječného koňaku zašleháme do mascarpone, až vznik- ne hustý krém.
Formičku na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem. Z těsta odkrajujeme kousky o velikosti palce, vyválíme kuličku, vmáčkneme ji do formičky a opačnou stranou vařečky do těsta uděláme důlek. Naplníme ho krémem a přiklopíme piškotem nebo lineckým kolečkem.
Úlky opatrně vyklopíme a uložíme do chladu. Vydrží tam zhruba 2 týdny.