Turecká kofta s máslovou těstovinovou rýží

Jedno z mých oblíbených tureckých jídel, které si ráda dávám u nás na rohu v bistru. Musím mít hlavně “tu” rýži. Sehriyeli pilav, jak se jmenuje turecky, je totiž úplně úžasná kombinace bílé rýže a těstovin orzo, které svým tvarem rýži připomínají. Orzo koupíte v obchodech v oddělení malých polévkových těstovin. Můžete ho přidat do polévky, uvařit jako přílohu k zelenině nebo promíchat právě s rýží a podávat k báječně kořeněnému masu na špejli. Kdo by odolal?

Suroviny

MASO (KOFTA)
1 cibule 
3 menší stroužky česneku 
1 svazek hladkolisté petržele 
500 g mletého masa (hovězí, krůtí, jehněčí, vepřové nebo směs)  
1 lžička mletého nového koření 
½ lžičky mletého kajenského pepře 
½ lžičky mletého kardamomu 
½ lžičky mletého sumahu 
½ lžičky mleté sladké papriky 
sůl a čerstvě mletý pepř 
10–12 špejlí

RÝŽE
2 lžíce másla
100 g orza 
200 g bílé dlouhozrnné rýže 
650 ml vroucí vody  
sůl 

K PODÁVÁNÍ
zeleninový salát 
pečená zelenina 
smetanový dip 

 

Popis

Špejle namočte na 1 hodinu do studené vody. V hluboké pánvi rozehřejte máslo a opražte na něm orzo. Až začne hnědnout, vsypte rýži a míchejte, aby se nepřipálila. Po 1–2 minutách vlijte vroucí vodu, osolte, přiklopte a vařte při nízké teplotě 10 minut, až se tekutina vsákne. Odstavte a nechte 5 minut dojít doměkka.  

Cibuli a česnek oloupejte a rozmixujte s petrželí najemno v mixéru. Přidejte maso a koření, osolte, opepřete a znovu promixujte.  

Gril rozehřejte, troubu předehřejte na 180 °C, můžete zapnout funkci gril. Z masové směsi odkrajujte lžící kousky, tvarujte z nich koule, jemně je zploštěte (jako šišky) a napíchněte podélně na namočené špejle. Neměly by být moc silné, aby se dobře propekly. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a opečte dozlatova, asi 5 minut z každé strany.  

Masové kofty podávejte s těstovinovou rýží a zeleninovým salátem nebo pečenou zeleninou a smetanovým dipem podle chuti.  

 

Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálské bylinky, perníkové koření

Previous
Previous

Krůtí šavarma

Next
Next

Perníkový chlebíček promazaný zavařeninou