Šťavnatý salát z jablek, hroznového vína a celeru
Tento salát je obměnou waldorfského salátu, který je údajně připravován už od konce 19. století. Objevuje se v mnoha rozličných variantách, ale ta s celerem, jablky a hroznovým vínem je už dnes klasikou. Celer se doporučuje při obezitě, protože pomáhá urychlit látkovou výměnu. V tomto salátu celer chutná i těm, kteří ho jinak nevyhledávají.
Suroviny
50 g vlašských ořechů
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného diagonálně
(plus lístky na ozdobu)
1 jablko bez jádřince, nakrájené na tenké půlměsíčky
150 g kuliček hroznového vína nakrájených na půlky
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžička vinného octa
sůl, pepř
Popis
Vylouskané a oloupané opečeme na pánvi nebo v troubě. V míse smícháme najemno nakrájené víno, jablko, řapík, vinný ocet a olej. Osolíme, opepříme, ozdobíme lístky celeru a opraženými vlašskými oříšky.