Dýňové ravioly

DYNOVE RAVIOLAS_MG_1823.jpg

Máte rádi podzim? Jeho krásné nízké slunce a barvy tak syté, že na ně člověk dostává chuť. Červené přemrzlé šípky, které se dají sosat přímo z keře. Trnky u starodávné cesty, kde chrání zvířecí obyvatele, můžete sbírat pro pobavení z křivých úst, jak jsou trpké. A dýně na dvoře už dávno dozrály a tak se musí zpracovat! Vyzkoušejte domácí, dýňové ravioly!

Suroviny

TĚSTO
500 g hladké mouky
5 vajec
½ lžičky olivového oleje
sůl
asi 100 ml vody 
1 žloutek

NÁPLŇ
300 g předpečené dýňové dužiny
100 g čerstvého sýru 
2 snítky tymiánu
1–2 stroužky česneku 
sůl a čerstvě mletý pepř

DOKONČENÍ
1 lžička štýrského dýňového oleje
2 lžíce opražených dýňových semínek

 

Popis

Dýni zbavíme semínek a dáme péci na 180 °C na 45 min do trouby. Mezitím si připravíme nudlové těsto na ravioly.

Mouku promícháme s vejci, olivovým olejem a špetkou soli. Podle potřeby přilijeme trochu vody a hněteme, až vznikne pevnější těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme alespoň na 30 minut do lednice. 

Pak připravíme náplň. Vychladlou dužinu promícháme s čerstvým sýrem, odrhnutou snítkou tymiánu a drceným česnekem. Osolíme a opepříme. 

Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučené ploše na dva velmi tenké pláty, dobře to jde na strojku na těstoviny. Jeden potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe kopečky náplně v pravidelných rozestupech. Zakryjeme druhým plátem, rozkrájíme na čtverce tak, aby náplň byla uprostřed, a prsty jemně přitlačíme okraje. 

Ravioly vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 3 minuty, až vyplavou na hladinu. Vylovíme, přelijeme olejem a posypeme dýňovými semínky. 

Previous
Previous

Dýňové palačinky s hruškami v sirupu

Next
Next

Šťavnatý salát z jablek,  hroznového vína a celeru