Staročeské škvarkové zelníky

zelniky.jpg

Tyto škvarkové zelníky jsou skvělé sólo i jako příloha. Třeba k pečenému kuřeti jsou dokonalé! Oblíbí si je všichni, kdo mají rádi bramboráky. Kysané zelí a škvarky budou z trouby neskutečně vonět… Zelníky jsou naštěstí nejlepší ještě teplé! Možná se po jejich konzumaci budete cítit lehce provinile, ale zato dost potěšeně.

Suroviny

200 g kysaného zelí
350 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g sádla
4 lžíce zakysané smetany
1 vejce
sůl
1 lžička drceného kmínu
100 g škvarků
mouka na pomoučení
sádlo na vymazání plechu



 

Postup

Troubu předehřejeme na 200 °C. 

Zelí pokrájíme, zasypeme moukou promíchanou s kypřicím práškem, přidáme sádlo, zakysanou smetanu a vejce, ochutíme solí a kmínem. Prohněteme. Přidáme škvarky a vypracujeme těsto. 

Z těsta tvoříme na plech vyložený pečicím papírem placičky. Pečeme je v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, zhruba 20–30 minut.

Více receptů v našich kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Severský žitný chléb

Next
Next

Biskupský chlebíček s pistáciemi a goji