Salát s pečenou dýní, kadeřávkem a polníčkem

180_MG_9848.jpg

Tenhle salát mi chutná i na podzim, kdy máme ještě chuť na studený zeleninový oběd či večeři, ale už se potřebujeme aklimatizovat na chladnější období. Tady máme něco mezi. Dýně můžeme jíst teplé i studené. Ale teplé mi chutnají víc. Oba druhy dýní se perfektně hodí na pečení a grilování. Kadeřávek můžete, ale nemusíte blanšírovat, záleží na vaší chuti.

Suroviny

SALÁT
1 menší mladá dýně futsu black nebo sweet dumpling
1 hrst kadeřávku bez řapíků
1 kyselejší jablko
1 červená čekanka
1 hrst polníčku
sůl a čerstvě namletý pepř

ZÁLIVKA
2 lžíce biocitronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu
1 lžička balzamikového octa
sůl a čerstvě mletý pepř

 

Popis

Dýni pečlivě omyjeme a nakrájíme i se slupkou na 5mm plátky. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme nasucho v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30–40 minut doměkka.

Na zálivku vyšleháme metličkou všechny suroviny dohladka.

Kadeřávek můžeme podle chuti zblanšírovat 2 minuty ve vroucí vodě a následně ho zchladit ve studené vodě. Vyjmeme ho a necháme okapat. Nakrájíme na kousky velikosti sousta. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky, čekanku nakrájíme na nudličky.

Vše promícháme s polníčkem, osolíme a opepříme. Upečenou dýni položíme na salát a zalijeme zálivkou. 

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Carpaccio z různobarevných řep

Next
Next

Trnková povidla s podzimním kořením