Perníková bábovka

3.+pern%C3%ADkov%C3%A1+b%C3%A1bovka.jpg

Jestli hledáte recept na speciální bábovku, čtěte dál. Bábovky patří k české tradici. Na venkově se za starých časů pekla bábovka jako kynutý koláč s otvorem uvnitř. Dnes bábovku poznáme podle specifického tvaru, který určují různé druhy a styly bábovkových forem. Je to taková nedělní klasika. Co ale zkusit bábovku trochu okořenit? Kombinace perníkového koření, zázvoru a skořice se skvěle hodí pro sychravý podzim a studená zimní odpoledne.

Suroviny

TĚSTO

150 g zakysané smetany
4 vejce
80 g melasy
100 g třtinového cukru
60 ml olivového nebo jiného rostlinného oleje
1 lžíce strouhaného zázvoru
375 g špaldové mouky
1 sáček kypřicího prášku
¾ lžičky jedlé sody
1 lžíce mletého zázvoru
¼ lžičky mleté skořice
větší špetka mletého pepře
½ lžičky soli
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy

POLEVA

5 lžic javorového sirupu
5 lžic vody
1 lžička citronové šťávy
1 lžička strouhaného zázvoru

 

Popis

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Smetanu prošleháme s vejci, melasou, cukrem, olejem a čerstvým zázvorem dohladka. Do druhé mísy prosejeme mouku, promícháme ji s kypřicím práškem, jedlou sodou, kořením a solí. Zapracujeme smetanovou směs a těsto přesuneme do připravené formy.

Pečte zhruba 45–50 minut dozlatova. Propečenost zkusíme špejlí. Zapíchneme ji do bábovky a vytáhneme – pokud na ní ulpívají drobky a je vlhká, pokračujeme v pečení, je-li suchá s pár drobky, bábovku vyndáme z trouby a necháme ji mírně zchladnout.

Sirup promícháme s vodou, citronovou šťávou a zázvorem. Polevou potřeme upečenou bábovku.

DOMA-VII-food158829.jpg

Vše na vánoční BIO pečení vám dodáme přímo domů

Previous
Previous

Flódni, velmi štědrý koláč

Next
Next

Vepřové maso po husitsku s tradiční hrachovou kaší