Pečené uzené maso s bílou křenovou omáčkou

Suroviny

MASO
500–600 g uzeného masa
100–200 ml horké vody (lehce osolené)
1 cibule
2 pórky
špetka kmínu

OMÁČKA
500 ml mléka
menší hrnek sladké smetany
20 g hladké mouky
3 loupané mandle
1 lžíce strouhaného křenu
2 kostky cukru
sůl

 

Popis

Uzenou pečínku omyjeme ve studené vodě, dáme ji na pekáček, pohodíme špetkou tlučeného kmínu, přidáme kousek cibule a dva nakrájené pórky. Podlijeme naběračkou horké, lehce osolené vody. Vložíme do trouby a za občasného polévání vypečenou šťávou maso pečeme asi 1,5 hodiny do měkka.

Do hrnce vlijeme půl litru mléka. Přidáme špetku soli, dvě kostky cukru a přivedeme k varu. Počkáme, dokud se cukr nerozpustí.

Ze smetany a hladké mouky si připravíme jíšku. Do té přidáme asi tři nastrouhané loupané mandle a vše promícháme. Takto připravenou jíškou zahustíme vařené mléko a necháme omáčku přejít varem do zhoustnutí. Na závěr do omáčky zamícháme vrchovatou lžíci jemně strouhaného křenu.

Maso a knedlíky nakrájíme na tenké plátky, naservírujeme na talíř a vše zalijeme omáčkou. Tu je dobré připravit asi čtvrt hodiny před podáváním na stůl. Delším vařením houstne a ztrácí na své jemné chuti.

Více receptů najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Karásky, nadýchané mléčné housky

Next
Next

Poctivá staročeská sekaná neboli fašírka