Karásky, nadýchané mléčné housky

4.%2Bhousky.jpg

Zapletené houstičky se vejdou do dlaně a zmizí na tři kousnutí. Jsou dobré samotné nebo jen tak s máslem. Recept byl nalezen ve staré kuchařce ze 30. let s názvem Dobrá česká kuchyně. Napsala ji Marie Haškovcová. Jako karásky pojmenovala mléčné housky, které jsou díky obsahu mléka kypré a voňavé. Ideální recept na dny, kdy máte více času, abyste si vychutnali výbornou pozdní snídani.

Suroviny

250 ml mléka
21 g čerstvého droždí (½ kostky) 
40 g krupicového cukru 
400 g hladké mouky
50 g sádla
30 g másla
1 vejce
½ lžičky soli
2 lžíce vody
hrubozrnná sůl na posypání 
mák na posypání

 

Popis

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do poloviny rozdrobíme droždí, osladíme, promícháme s 1 lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozehřejeme sádlo a máslo. 

Mouku prosejeme do mísy, osolíme, vlijeme kvásek i s mlékem a tukem, přidáme žloutek a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto 1 hodinu na teplém místě kynout. 

Z vykynutého těsta odkrajujeme pomoučenou lžící kousky menší než tenisák, rozdělíme je na třetiny a z každé vyválíme na pomoučené ploše 1 cm široký váleček. Ze tří válečků spleteme cop, tedy housku. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 20 minut kynout.

Troubu předehřejme na 180 °C. Bílek prošleháme s vodou, potřeme jím vykynuté housky, posypeme solí a/nebo mákem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, asi 20 minut.

Snímek obrazovky 2020-10-28 v 14.38.44.png

Více vypečených receptů najdete v nové knize Sladce: Pečeme podle Herbáře

Previous
Previous

Indické kari z Kéraly připravené z českých surovin

Next
Next

Pečené uzené maso s bílou křenovou omáčkou