Karásky, nadýchané mléčné housky
Zapletené houstičky se vejdou do dlaně a zmizí na tři kousnutí. Jsou dobré samotné nebo jen tak s máslem. Recept byl nalezen ve staré kuchařce ze 30. let s názvem Dobrá česká kuchyně. Napsala ji Marie Haškovcová. Jako karásky pojmenovala mléčné housky, které jsou díky obsahu mléka kypré a voňavé. Ideální recept na dny, kdy máte více času, abyste si vychutnali výbornou pozdní snídani.
Suroviny
250 ml mléka
21 g čerstvého droždí (½ kostky)
40 g krupicového cukru
400 g hladké mouky
50 g sádla
30 g másla
1 vejce
½ lžičky soli
2 lžíce vody
hrubozrnná sůl na posypání
mák na posypání
Popis
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do poloviny rozdrobíme droždí, osladíme, promícháme s 1 lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozehřejeme sádlo a máslo.
Mouku prosejeme do mísy, osolíme, vlijeme kvásek i s mlékem a tukem, přidáme žloutek a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto 1 hodinu na teplém místě kynout.
Z vykynutého těsta odkrajujeme pomoučenou lžící kousky menší než tenisák, rozdělíme je na třetiny a z každé vyválíme na pomoučené ploše 1 cm široký váleček. Ze tří válečků spleteme cop, tedy housku. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 20 minut kynout.
Troubu předehřejme na 180 °C. Bílek prošleháme s vodou, potřeme jím vykynuté housky, posypeme solí a/nebo mákem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, asi 20 minut.