Obalovaný celer s coleslaw salátem

Snímek obrazovky 2020-02-18 v 16.58.31.jpg

Obalovaný celer, co vypadal na talíři jako malé chlebíčky z veky, a k tomu nové brambory s pažitkou jsem poprvé ochutnala v dětství a láska k celeru stále trvá. Celer posiluje imunitu, díky obsaženým aromatickým látkám působí antibakteriálně v trávicím traktu i při nachlazení. Doporučuje se diabetikům, ale pro své účinky zmírňování stresu a depresi by si ho měl občas dopřát každý. Křupavý celer na šťavnatém superzdravém salátu vám zpříjemní podzim.

Suroviny

CELER:
2 větší bulvy celeru (zhruba 1 kg)
150 g hladké mouky
1 vejce
150 g kukuřičné strouhanky
½ lžičky sezamu
1 hrst hladkolisté petržele
1 červená chilli paprička
1 menší křen rostlinný olej na smažení (bio řepkový, dezodorizovaný slunečnicový)

SALÁT:

¼ hlávky červeného zelí
¼ hlávky bílého zelí
1 lžíce citronové šťávy
2 mrkve 1 zelené jablko
1 hrst hladkolisté petržele
6 lžic majonézy
4 lžíce bílého jogurtu
1 lžička jablečného octa
sůl a čerstvě mletý pepř

 

Postup

Ze zelí vykrojte tvrdý košťál, odstraňte zavadlé listy a nasekejte listy na tenké nudličky. Zakápněte je citronovou šťávou. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na ozdobném struhadle nebo nasekejte na nudličky. Jablko zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kostičky. Petrželku nasekejte nahrubo. Zelí promíchejte s mrkví, jablkem a petrželí. V misce vidličkou prošlehejte majonézu s jogurtem, octem, trošičkou soli a pepřem, dochuťte a přelijte přes zeleninu. Promíchejte a nechte alespoň 1 hodinu rozležet v lednici.

Mezitím oloupejte celer, nakrájejte ho na plátky silné 1 cm a ty uvařte v páře do poloměkka, zhruba 8 minut. Vyjměte je a nechte zchladnout.

Připravte si tří talíře na trojobal. Do prvního vsypte mouku, v druhém prošlehejte vejce a ve třetím promíchejte strouhanku se sezamem. Vychladlé plátky celeru obalte nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Obalené plátky odkládejte na talíř nebo rovnou smažte.

V širším kastrolu rozehřejte 2cm vrstvu oleje a postupně do něj vkládejte obalený celer tak, aby se jednotlivé plátky nepřekrývaly. Smažte je 2–3 minuty z jedné strany, pak otočte a osmažte dozlatova i z druhé strany, zhruba stejně dlouho. Vyjměte je na papírovou utěrku a nechte okapat přebytečný tuk.

Mezitím nasekejte petrželku nahrubo, chilli papričku nakrájejte na plátky nebo je podélně rozřízněte, vyjměte semínka a nasekejte nadrobno.

Osmažené plátky celeru rozdělte na talíře, postrouhejte trochou křenu, posypte petrželkou a chilli papričkou. Podávejte se salátem coleslaw.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v kuchařkách Jíst a žít a Světová

Previous
Previous

Řecký dresing

Next
Next

Mast z měsíčku lékařského