Newyorský bagel

Snímek obrazovky 2020-07-27 v 10.34.57.png

Tohle pečivo si v sámošce člověk jen tak nekoupí. Proto mě lákalo upéct si nějaký ten kroužek z těsta doma a zavzpomínat na dávné snídaně v New Yorku, kde jsem bagely jídávala nejraději s marmeládou nebo se šunkou a sýrem. No, moc kreativní jsem, co se týká výběru, nebyla, jak vidno. Nějak mi možná chyběl ten náš chleba s máslem. Ale i tak to byl zážitek. Americká snídaně. Wow! 

Teď si peču bagely doma. Jsou homemade i s pomazánkou a musí se jíst čerstvé a ještě trochu vlažné. Awesome! Je to tedy na dlouho, než se zakousnete do té děrované housky, ale mě tyhle procesy při vaření občas baví. Hlavně když zkouším něco nového. To se pak držím návodu přepečlivě a snažím se pochopit detaily postupu. Vaření těsta před pečením je zvláštní věc, ale dodá těstu křupavost, to oceníte. A co se týče náplně, tu už nechám na vaší fantazii. Na jaře raší první divoké byliny, tak šup s nimi do bagelu. A jestli tenhle recept čtete v chladnějším období, luštěniny budou skvělou volbou třeba na bean spread. Bagel s pomazánkou je skvělou volbou na snídani kdykoliv.

Suroviny

500 g chlebové mouky
7 g sušeného droždí
2 lžičky soli
1 lžička cukru
300 ml teplé vody
1 prášek do pečiva
1 lžička soli
1 bílek
hrstka máku nebo sezamu

 

Postup

Mouku, droždí, sůl a cukr smícháme ve větší míse a přilijeme teplou vodu. Vypracujeme těsto a necháme ho 2 hodiny kynout. Poté těsto vyklopíme, prohněteme a rozdělíme na 10 stejných kousků. Z každého kusu vyválíme „hada“ dlouhého cca 20 cm, konce zužujeme. Vytvoříme kroužek, konce úhledně spojíme. Položíme na plech s pečicím papírem a necháme přes noc odležet.

Druhý den rozpálíme troubu na 200 °C. Mezitím ve větším hrnci necháme vařit dostatečné množství vody, osolíme a vsypeme prášek do pečiva. Opatrně vkládáme bagely do vroucí vody. Necháme je plavat, po 1 minutě otočíme na druhou stranu. Bagely vyndáváme rovnou na plech s pečicím papírem, necháme vychladnout, poté potřeme bílkem a posypeme mákem nebo sezamem. Pečeme cca 20 minut.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Meduňkový sirup na dobré spaní

Next
Next

Nepečený dort s ovocem