Meduňkový sirup na dobré spaní

Snímek obrazovky 2020-07-27 v 10.43.08.png

Zapomeňte na dudlík namočený v medu nebo odvar z makovice, meduňkový sirup zaručeně uspí batolata i dospěláky.

Suroviny

20 delších stonků meduňky i s lístky
1,7 litru převařené vody
1 kg krupicového cukru
20 g kyseliny citronové

 

Postup

Ze stonků meduňky otrháme lístky a namočíme je do zchladlé převařené vody, stonky vyhodíme. Stejné množství sirupu lze vyrobit i z menšího množství meduňky, ale když nějaký ten lísteček přihodíme, barva i chuť sirupu budou intenzivnější. Listy necháme pokud možno na chladném místě louhovat 24–48 hodin.

Slijeme, ideálně přes plátno, do hrnce, přisypeme cukr a kyselinu citronovou a zahříváme při mírné teplotě, až se cukr zcela rozpustí. Necháme 3 minuty povařit, poté sirup slijeme do sklenice, zavřeme, necháme vychladnout.

Meduňkový sirup můžeme pít každý den. Stačí rozmíchat 1 lžíci sirupu ve vodě nebo v čaji.

Tip:

Sirup můžeme zamrazit ve formičkách na led jako kostky ledu i s lístky meduňky nebo květy sedmikrásek.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Zdravý dip z mandlí se špetkou chilli

Next
Next

Newyorský bagel