Nesmažené vietnamské závitky

Snímek obrazovky 2020-05-04 v 14.34.26.png

Už několikrát jsem se vyznala z toho, že miluji vietnamské jídlo. Ze všeho nejraději mám silný vývar pho bo s nudlemi a bylinami a tyhle čerstvé nesmažené zeleninové závitky. Při jejich přípravě si užijete srandu jako na sushi party, i když osobně si myslím, že balení všech dobrot do rýžového papíru je přeci jen snazší než do lepivé rýže. Plnit je můžete, čímkoliv chcete. Až na ten papír je vše vlastně raw, a když použijete bio zeleninu, jen stěží připravíte chutnější, zdravější a lehčí jídlo. A byliny uvnitř? Perila křovitá i koriandr patří k chuti Asie a lze je pěstovat i u nás, mně se to už několikrát povedlo. Perila omamně voní a závitkům dodává stěží popsatelnou svěží chuť. Určitě jí propadnete, stejně jako těmto letním závitkům.

Suroviny

150 g rýžových nudlí
1 avokádo
1 větší mrkev
1 mladá okurka hadovka
1 mladá cuketa
3 tenké jarní cibulky
3 listy červeného zelí
180 g uzeného tofu
1 balení kulatého rýžového papíru
1 hrst klíčků mungo (případně potočnice, řeřichy, ředkvičky)
1 hrst listů perily
1 hrst čerstvého koriandru 
rybí nebo sójová omáčka s nasekanou chilli papričkou k podávání 

 

Postup

Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu a necháme je vychladnout. 

Avokádo oloupejme a zbavíme pecky, mrkev oloupeme. Veškerou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, dobře to jde ostrým nožem nebo speciální škrabkou typu julienne. Tofu nakrájíme na tenké hranolky. 

Do hlubokého talíře vlijeme teplou vodu, namočíme do ní plát rýžového papíru a necháme ho změknout, podle teploty vody to trvá zhruba 5 vteřin. Vytáhneme ho, necháme okapat a rozprostřeme na podložku. 

Doprostřed namočeného papíru naskládáme pár kousků od všech surovin. Opatrně, ale pevně zabalíme – nejprve přehneme stranu nejblíže k sobě přes vyrovnanou zeleninu, poté překlopíme levou i pravou stranu doprostřed a pečlivě zarolujeme směrem od sebe. Rýžový papír krásně lepí. Stejným způsobem připravíme zbylé závitky. 

Podáváme se sójovou nebo rybí omáčkou, do které závitky namáčíme.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Bezové nanuky

Next
Next

Bílá čokoláda s květy šeříku