Marocká čočka s okrou a krůtími kuličkami

Snímek obrazovky 2020-05-04 v 14.00.59.png

Tenhle recept voní severní Afrikou. V marocké kuchyni platí čím víc koření a chutí v jednom soustu, tím lépe. Výsledek vás nikdy nezklame. Marocká kuchyně je silně zasažená evropskými vlivy francouzské, španělské a středozemní kuchyně, proto jsem do receptu vybrala zelenou čočku, která se pěstuje především ve Francii. Její nesporná výhoda tkví v tom, že se nemusí předem namáčet, je dobře stravitelná, rychle uvařená a má delikátní oříškovou chuť.

A co je to ta okra? Stará kulturní plodina známá v Africe už 2000 let je velmi oblíbená i v Indii a celé jihovýchodní Asii. Její přesné jméno zní ibiškovec jedlý, ale říká se jí i ladies fingers (dámské prstíky). Nezralé plody (lusky) se používají jako zelenina. Při vaření vypouští mazlavou tekutinu, která pokrmy krásně zahustí, při smažení či pečení se tak neděje. Okru koupíte v asijských obchodech. Nebo ji zkuste vypěstovat – patří do čeledi slézovitých bylin a vyžaduje péči jako skleníkové okurky. Určitě ji ale ochutnejte!

Suroviny

ČOČKA:

1 cibule
2 stroužky česneku
3 mrkve
4–5 plodů okry
3 lžíce olivového oleje
300 g zelené čočky
1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru 1,5 lžičky římského kmínu
1 lžička mleté papriky
0,5 lžičky mleté kurkumy
špetka kajenského pepře
2–3 svitky skořice
400 ml rajčatové omáčky (passaty)
1 hrst cherry rajčátek
1 lžíce harissa pasty
1 hrst hladkolisté petržele na ozdobu
sůl a čerstvě mletý pepř

KRŮTÍ KULIČKY:

4 stroužky česneku
1 hrst bylinek (petrželka, bazalka, oregano, libeček apod.)
500 g mletého krůtího masa
1 vejce
1 lžička mleté papriky
1 lžička drceného římského kmínu
0,5 lžičky mleté kurkumy
0,5 lžičky mletého hřebíčku
špetka mletého barevného pepře
sůl

 

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Připravtíme koule. Česnek oloupeme a prolisujeme do mísy, bylinky nasekáme nadrobno. Přidáme maso, vejce a koření, osolíme a dobře promícháme. Odkrajujeme lžící kousky a tvarujeme z nich koule. Skládáme je v krátkých rozestupech na připravený plech. Mělo by vzniknout zhruba 14–16 koulí. Upečeme je v předehřáté troubě dozlatova, asi 10–15 minut.

Mezitím, co se kuličky pečou, oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme je nadrobno. Mrkev očistíme či oloupeme a nakrájíme ji na silnější plátky, Okru omyjeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, česnek, mrkev a okru a opékáme dozlatova, zhruba 3 minuty za občasného míchání.

Čočku propláchneme, vsypeme k zelenině, zalijeme vývarem a vmícháme koření. Nezakryté vaříme 20 minut, občas promícháme.

Přidáme rajčatovou omáčku, cherry rajčátka, pastu harissa a pečené masové koule. Osolíme, opepříme a povaříme ještě 10 minut. Petrželku nasekáme nahrubo a posypeme jí čočku s koulemi.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Bílá čokoláda s květy šeříku

Next
Next

Medová maska z pylu