Mrkváčky paní Baťové

2021-10-15.png

Suroviny

TĚSTO
250 g jemně nastrouhané mrkve
150 g másla
250 g hladké mouky
1 vejce
1 lžička kypřicího prášku
1 vanilkový cukr

NÁPLŇ
povidla nebo ovocná marmeláda

CUKROVÁNÍ
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

 

Postup

Mrkev očistíme a jemně nastrouháme, přidáme změklé máslo, vanilkový cukr, mouku se lžičkou kypřicího prášku a vejce. Vypracujeme těsto, které je možné rozválet na válu. Kdyby bylo těsto příliš lepivé, přidáme mouku.

Připravíme si povidla, nebo ovocnou marmeládu. Jestli máme marmeládu nebo povidla příliš husté, je potřeba je rozvařit s trochou vody. Podle chuti můžeme přidat pár kapek citronu, citronové kůry nebo koření.

Těsto rozválíme na silnější plát o tloušťce půl centimetru. Vykrajujeme kolečka, nebo čtverce. Doprostřed tvaru dáme náplň tak, abychom mohli tvar pohodlně přepůlit a spojit jednotlivé strany. Spoje mírně přitlačíme, aby nám náplň během pečení nevytekla.

Mrkváčky klademe na plech vymazaný máslem, nebo vyložený pečicím papírem. Pečení Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut.

Po upečení necháme mrkváčky chladnout přibližně jen minutu a hned je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru jako například vánoční rohlíčky.

IMG_4265-Edit.jpg

Další inspiraci na pečení najdete v knize 99 sladkých teček Marie Baťové

Previous
Previous

Čokoládové dortíčky

Next
Next

Čokoládové sušenky