Mrkváčky paní Baťové
Suroviny
TĚSTO
250 g jemně nastrouhané mrkve
150 g másla
250 g hladké mouky
1 vejce
1 lžička kypřicího prášku
1 vanilkový cukr
NÁPLŇ
povidla nebo ovocná marmeláda
CUKROVÁNÍ
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Postup
Mrkev očistíme a jemně nastrouháme, přidáme změklé máslo, vanilkový cukr, mouku se lžičkou kypřicího prášku a vejce. Vypracujeme těsto, které je možné rozválet na válu. Kdyby bylo těsto příliš lepivé, přidáme mouku.
Připravíme si povidla, nebo ovocnou marmeládu. Jestli máme marmeládu nebo povidla příliš husté, je potřeba je rozvařit s trochou vody. Podle chuti můžeme přidat pár kapek citronu, citronové kůry nebo koření.
Těsto rozválíme na silnější plát o tloušťce půl centimetru. Vykrajujeme kolečka, nebo čtverce. Doprostřed tvaru dáme náplň tak, abychom mohli tvar pohodlně přepůlit a spojit jednotlivé strany. Spoje mírně přitlačíme, aby nám náplň během pečení nevytekla.
Mrkváčky klademe na plech vymazaný máslem, nebo vyložený pečicím papírem. Pečení Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut.
Po upečení necháme mrkváčky chladnout přibližně jen minutu a hned je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru jako například vánoční rohlíčky.