Lasagne s dýní a ricottou
Chcete tip na jedno zaručeně podzimní hlavní jídlo, které můžete opakovat a opakovat a opakovat od září až do února? Tak tady je. Ideálně se hodí máslová dýně, ale použít můžete i hokkaido.
Suroviny
1 máslová dýně (zhruba 2kg)
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 stroužky česneku
1 mrkev
400 g konzervovaných rajčat
špetka mletého muškátového oříšku
zhruba 250 ml zeleninového vývaru
250 g ricotty
400 g lasagní (sušených)
250 g mozzarelly
100 g smetany na vaření (12%)
2 lžíce hladké mouky
50 g strouhaného parmazánu
sůl a čerstvě mletý pepř
1 hrst bazalky k podávání
máslo na vymazání pekáče
Informace
Příprava: 1 hodina
Doba pečení: 40 minut
Porce: 4
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte ji na větší kostky. Rozprostřete je na plech, zakápněte olejem, zlehka osolte a upečte v troubě akorát na skus, mělo by stačit asi 20 minut. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. V pánvi rozehřejte zbylý olej a opékejte na něm cibuli a česnek dosklovita. Mrkev oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vmíchejte k cibuli a česneku. Restujte zhruba 2 minuty, až mrkev začne zlátnout a měknout. Vlijte rajčata, osolte, opepřete a vmíchejte muškátový́ oříšek, rajčata rozmačkávejte měchačkou. Přidejte opečenou dýni a vařte na středním stupni zhruba 10 minut, dýni rozmačkávejte vařečkou. Pokud omáčka příliš rychle houstne, zřeďte ji trochou zeleninového vývaru. Přilijte zbylý vývar a vmíchejte polovinu ricotty. Zahřejte k varu. V hrnci uvařte 2 litry osolené vody a postupně do ní vkládejte plátky lasagní. Povařte je asi 2 minuty, až trochu změknou. Vyjměte je a nechte okapat. Troubu předehřejte na 180°C. Pekáč vymažte máslem, na dno vyskládejte vedle sebe povařené plátky lasagní tak, aby se zlehka překrývaly. Rozetřete na ně polovinu zeleninové. omáčky. Zakryjte plátky lasagní a rozdělte na ně zbylou zeleninovou omáčku. Mozzarellu nakrájejte na plátky a vyskládejte ji na zeleninu. Zakryjte zbylými plátky lasagní. Zbylou ricottu promíchejte se smetanou na vaření a 2 lžícemi mouky, přelijte přes lasagne a zapečte v předehřáté troubě 15 minut. Posypte strouhaným parmazánem a pečte ještě 5 minut dozlatova. Vyjměte, posypte bazalkou a podávejte.
Tip: Lasagne můžete koupit i čerstvé. Pak ale na dno pekáče vlijte trochu omáčky, vyskládejte na ni lasagne a pokračujte omáčkou a náplní dle postupu. Délku pečení prodlužte na 35–45 minut.