Hrachová kaše s uzeným
Hrachovou kaši považují mnozí za fádní, prosté jídlo, které už „naštěstí” vytlačily moderní pokrmy.
Na oblibě jí nepřidala ani školní jídelna. Nejspíše ale neochutnali dobrou hrachovou kaši, která je jemná, voňavá po majoránce a másle, na jazyku se přímo rozplývá… K uzenému masu, sázenému vejci nebo pečené rybě stěží najdete vhodnější přílohu a lepší kontrast chutí. Různé druhy hrachu variují chuť a konzistenci kaše. Pohrát si můžete i s texturou kaše, hrách rozmixovat na hedvábně hladké pyré, nebo ho naopak nechat nahrubo, a zdůraznit tak jeho rustikální charakter.
Suroviny
300 g půleného hrachu
1 velká žlutá nebo bílá cibule
2 lžíce olivového oleje
2–3 stroužky česneku
zhruba 750 ml zeleninového vývaru (podle chuti)
1 červená cibule
4 lžíce másla
2 snítky majoránky nebo oregana
sůl a čerstvě mletý pepř
uzené maso k podávání
Informace
Příprava: 1¼ hodin
Doba namočení: až 48 hodin
Porce: 4
Postup
Hrách namočte do studené vody. Čím déle se bude namáčet, tím se uvaří rychleji a bude jemnější. Klidně ho nechte bobtnat dva dny, ale každý den ho sceďte a zalijte čistou vodou.
Žlutou či bílou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a opékejte na něm cibuli na středním stupni dozlatova. Česnek oloupejte a prolisujte k cibuli. Restujte 30 vteřin. Namočený hrách slijte, vsypte ho k cibuli a česneku, promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou tak, aby byl ponořený. Uvařte doměkka, obvykle to trvá 45–60 minut. Hrách by měl vsáknout veškerou tekutinu, pokud tomu tak není, slijte ji, ale uschovejte.
Červenou cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a opečte ji na polovině másla dozlatova.
Podle chuti hrách osolte a rozmixujte do požadované konzistence. Podle potřeby můžete rozmixovaný hrách naředit scezenou tekutinou. Dochuťte solí, pepřem, promnutou majoránkou či oreganem a vmíchejte zbylé máslo.
Podávejte s uzeným masem a cibulkou opečenou na másle.