Krůtí prsa s bylinkovou náplní a bramborovo-fenyklovou přílohou
Tohle byla největší krůta, kterou jsem kdy zpracovala. Fakt. Koupila jsem ji od farmářky, která krůty umí hezky vykrmit. Z jednoho takového exempláře pak připravíte obědy na dva dny (nebo víkendy). Což jistě uvítá celá rodina, protože krůtí maso je opravdu skvělé a zdravé.
Suroviny
různé sezónní byliny (např.: petržel, oregáno, bazalka)
2 stroužky česneku
1 lžička citrónové kůry
krůtí prsa
4 plátky kvalitní slaniny
sůl
pepř
brambory
fenykl
olivový olej
Postup
V malé misce smícháme byliny, česnek, citrónovou kůru, trochu soli a pepře.
Prsa rozpůlíme horizontálně skoro na dva kusy, ale necháme je spojené, abychom je mohli rozevřít jako knihu. Otevřená prsa posolíme a popepříme. Dovnitř umístíme bylinnou směs a přikryjeme plátky slaniny. Zavřeme „knihu“, na krajích upevníme párátky a podlijeme. Dáme péct do rozehřáté trouby na 180 °C, pečeme 50 minut nezakryté.
Fenykl zbavíme natě, omyjeme a nakrájíme společně s bramborami na plátky. Vložíme do pekáčku, osolíme, promícháme, zalijeme kapkou olivového oleje a přidáme do trouby ke krůtě, ovšem jen na 20 minut.
Prsa necháme po vytažení z trouby 5 minut odstát a nakrájíme na asi 2 cm tenké plátky. Servírujeme spolu s fenyklem a bramborami.