Hovězí kuličky
Masové kuličky lze připravit na mnoho způsobů, zvláště když zkombinujete různé druhy mas, koření a bylinek. Je lepší udělat jich najednou víc a uložit je do mrazáku pro strýčka Příhodu. Hovězí klasikou nikdy nezklamete a v rajské omáčce budou neodolatelné pro děti. Stejně jako složení kuliček je variabilita příloh nekonečná. Na tomhle jídle se mi líbí, že si do mrazáku vyrobíte domácí polotovar a jídlo pak dotvoříte podle momentální chuti strávníků nebo zásob ve spíži. Italové svému pokrmu z hovězího masa, zeleniny, bylin nebo sýra říkají polpette di... carne, verdure, riccota e spinachi, zucchine, al sugo... to musíte ochutnat!
Suroviny
500 g hovězí plece nebo kýty (i s odřezky)
1 cibule
1 hrst saturejky
1 hrst hladkolisté petržele
strouhaná kůra z ½ biocitronu
2 lžíce dijonské hořčice
1 vejce
zhruba 100 g strouhanky
4 lžíce olivového oleje
Postup
Maso umelte najemno. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Saturejku a petrželku nasekejte najemno. Maso, cibuli, byliny, strouhanou citronovou kůru, hořčici a vejce promíchejte a směs zahustěte strouhankou. Odkrajujte z ní lžící kousky a tvarujte z nich kuličky.
V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm kuličky ze všech stran dozlatova, na středním stupni to trvá zhruba 15 minut.